2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

A bírósági ítélet szerint A da Vinci-kód nem plágium

2005. augusztus 9. 13:06

Egy New York-i kerületi bíróság ítélete szerint nem plagizált A Da Vinci kód című sikerkönyv szerzője, Dan Brown - közölte pénteken Brown kiadója, a Random House.

Sikerszerző vagy plagizátor?

A templomosokhoz vezet a terhes Madonnák rejtélye
Brazil orvosok megfejtették a Michelangelo-kódot
A da Vinci-kódra hasonlít egy 17. századi kézirat
A tudomány és a teológia elítéli a da Vinci-kód ferdítéseit
A Louvre-ban forgatják A da Vinci-kódot
A kiadó és Dan Brown, akit egy másik író, Lewis Perdue azzal vádolt meg, hogy Daughter of God (Isten lánya) című könyvéből részleteket vett át a 2003-ban megjelent bestsellerhez, azért fordultak a bírósághoz, hogy az állapítsa meg: A da Vinci-kód nem Perdue 2000-ben megjelent művének plágiuma. Perdue viszont plágium miatt perelte be Brownt, és 150 milllió dolláros kártérítést, valamint a regény és a Sony Pictures-nél készülő film forgalmazásának betiltását követelte.

George Daniel bíró ítéletében megállapította: bár a két mű témái azonosak, a két könyv között lényeges hasonlóság nincsen. A tematikus elemek közül egyike sem volt levédve. A bíró rámutatott: a szerzői jogvédelem nem az szerzői ötletre, hanem az ötlet kifejezésére vonatkozik. A bíró szerint a cselekmény részletei, amelyeken a két könyv alapul, különbözőek, csakúgy, mint a két mű hősei és hősnői. A bíró ítéletét a két regénynek, valamint Perdue egy korábbi művének, a The Da Vinci Legacynek (A da Vinci-örökség) az alapos áttanulmányozása után hozta meg. Perdue az ítélet után közölte: harminc napon belül fellebbezést nyújt be.

A da Vinci-kódot elítélte a római katolikus egyház, mivel a mű cselekménye azon az elméleten alapul, hogy Jézus feleségül vette Mária Magdolnát, gyermekeik voltak, akiknek a leszármazottai ma is élnek. A Daughter of God című Perdue-regény egy amerikai házaspár történetét meséli el, és szerepel benne egy irat a második Messiás eljöveteléről, akit Sophiának hívtak és a IV. században élt.

A bírói ítélet szerint mindkét mű hittitkot feldolgozó thriller, csak amíg a Daughter of Godban "jóval több a fegyverropogás és az erőszakos halál", addig A da Vinci-kód "intellektuális, komplex kincskeresés".

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár