7 végzetes pillanat

Előkerült Adolf Hitler húgának naplója

2005. augusztus 9. 12:00

A napló írógépen íródott és szakértői vizsgálat támasztja alá a dokumentum hitelességét - olvasható a NEWSru című orosz hírportálon.

Adolf és Paula

Botrányos Hitler-aukció Kanadában
60 éve lett öngyilkos Adolf Hitler
Mein Kampf: bestseller Törökországban
Hitler walesi szeretője
Kérdezd a Führert!
A napló által a történészek érdekes betekintést nyerhettek Hitler családjának életébe, és sok olyan momentumot ismerhettek meg, amely magyarázatul szolgálhat a XX. század legvéresebb diktátorának jellemére. Az írás tanúsága szerint Hitler rendkívül agresszív tinédzser volt, aki sokszor töltötte ki mérgét a húgán. Paula azonban az állandó ütlegelés ellenére rózsaszín szemüvegen át tekintett bátyjára, s úgy vélte, hogy javára vált Adolf szigorúsága.

A napló azért is érdekes, mert Paulát eddig a Hitler-család ártatlan báránykájának tartották, ám most fény derült arra, hogy a lány eljegyzett menyasszonya volt az eutanáziára "szakosodott" hírhedt Jekelius doktornak, akinek a lelkén négyezer ember halála szárad. A házasságból végül semmi sem lett, mivel Hitler megvétózta a frigyet.

A történészek rábukkantak Hitler két féltestvére - Alois és Angela - visszaemlékezéseire is, amelyekből kiderül, hogy milyen kegyetlenül bánt a családfő Adolffal. Véleményük szerint a Harmadik Birodalom véres borzalmaira a magyarázat a diktátor korai gyermekkorában is keresendő.

Timothy Ryback és Florian Beierl 45 perces dokumentumfilmben ismerteti felfedezését, ezt a jövő héten vetíti a ZDF német tévécsatorna. A műsorban megszólaltatják Hitler két rokonát is, akiknek arcát és hangját inkognitójuk megőrzése céljából eltorzítják. Timothy Ryback megjegyezte azt is, hogy "ezek az emberek először vállalkoztak arra, hogy nyilvánosan beszéljenek életükről. Átlagos, hétköznapi emberekről van szó, akik sokszorosan megszenvedték az átkozott rokonságot." A történész szerint "a kör bezárult", hiszen Hitler szegény földműves családból származik, amely "a hirtelen felemelkedés után visszasüllyedt oda, ahonnan jött."

(Múlt-kor/Panoráma)
2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!