2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Gátépítés miatt elárasztják az ókori fürdővárost

2005. június 29. 12:00

Vízügy kontra örökségvédelem

A csoport kezdeményezése sikeresnek bizonyult: az EU is támogatta az Allianoit óvó törekvéseket a Culture 2000 program keretében. Nemrég az Európa Tanács és az UNESCO támogatásával a Páneurópai Örökségvédelmi Szövetség - a mintegy 200 szervezetet összefogó nonprofit gyűjtőszervezet - kezdeményezte közösen írtak levelet Abdullah Gul török külügyminiszternek, hogy lépjen fel a város és az ókori termálfürdők megmententése érdekében.

Mióta a török kormányzat - a szudánihoz hasonlóan - meghirdette a hatalmas gát megépítését, a régészek a nemzetközi segítséget felhasználva mentőakcióba kezdtek, hogy mentsék amit csak lehet ezen a páratlan helyen. 1994 óta megállás nélkül dolgoznak a helyszínen, és azóta számtalan római és bizánci szobrot, kerámiát, fémleleteket és üvegtárgyat ástak elő.

A Török Állami Vízügyi Hivatal jelenlegi tervei szerint az elárasztás előtt az épületeket agyaggal vonják be, így azok nem károsodnak a víz alatt. A régészek azonban ezzel nem értenek egyet, szerintük ugyanis ez még több pusztítást okozhat. Szerintük a legjobb megoldás az lenne, ha az épületeket mindenestül elköltöztetnék valahova.

A mezőgazdálkodásból élő helyi lakosok érzései is vegyesek a gát kérdésében. Ugyanis a gát megépítésével állítólag többet nem szenvednek majd vízhiánytól, de elesnek a gyógyturizmusból származó bevételektől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár