Hitler elfeledett szövetségesei

Krokodilisten-szentélyt találtak Egyiptomban

2005. június 10. 10:29

A hellenisztikus korból (Kr.e. 3. - Kr. u. 3. századból) származó leletekre bukkantak az egyiptomi el-Fajúmban a bolognai egyetem régészei. Többek között egy olyan szentélyre, amelyet feltehetően a térségben istenként tisztelt krokodilnak szenteltek.

Szobek, a krokodilisten
A turisták tömegétől távol lévő oázisban a homok mindent tökéletesen konzervál, így a leletek nagy része teljesen ép. Sergio Pernigotti professzor, az ásatás vezetője az Il Messaggero című olasz napilapnak elmondta, hogy a három hónapig folytatott munka során találtak egy nagy magtárt, amelynek eddig külső falait ásták ki.

Kis cellákra osztott helyiségeiből dereglyéken szállították a gabonát a ma már nem létező csatornán a Nílusig, ahol a szállítmányt hajókra rakták. A professzor szerint számos jel mutat arra, hogy a magtárakat nagyon sokáig használták.

Találtak például kopt intelmekkel teleírt agyagtáblát és körülbelül négy tonnányi római kerámiát, aminek többsége megőrizte eredeti állapotát. De a legérdekesebb egy cserép, amelyre rávésték az egész görög ABC-t. A 6 centiméteres kis tábláról valószínűleg a gyerekeket tanították a görög nyelvre.

És bár Egyiptom a múlt emlékeit kutatók számára valóságos paradicsom, az olasz expedíció mégis kivételes szerencséjének tartja, hogy rátaláltak egy nagy kőtemplomra, amelyben valószínűleg Szobek krokodilistennek áldoztak. Teljes feltárását novemberre tervezik.

(Panoráma)
Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!