2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

380 éve született Cassini, olasz származású francia csillagász

2005. június 8. 09:32

Cassini, a Napkirály csillagásza fedezte fel a Szaturnusz négy holdját és írta le a Hold mozgásának alapvető törvényeit.

Giovanni Domenico vagy Jean Dominique Cassini kezdetben főleg a Napot tanulmányozta, majd, mikor erősebb távcsövekhez jutott, a bolygók felé fordult. Megfigyelte a Jupiter holdjainak árnyékát a bolygón, s így meg tudta mérni a Jupiter forgási periódusát. A bolygó lapultságát is meghatározta. 1666-ban hasonló módszerrel a Mars forgásidejére 24 óra 40 percet kapott, ez csak két és fél perccel tér el a ma ismert értéktől.

Ezután befejezte a Jupiter holdjainak helyzetét megadó táblázatait, ezeket használta fel később Ole Romer dán csillagász a fénysebesség véges voltának kimutatására. XIV. Lajos 1669-ben Párizsba hívta, a Királyi Tudományos Akadémiára. Az 1671-ben elkészült párizsi csillagvizsgálónak Cassini lett az igazgatója. 1672-ben a Mars szembeállásakor negyedmagával kiszámította a Nap parallaxisát (látószögét), és 9,5 szögmásodpercet kapott, ma 8,974 másodperc az elfogadott érték.

Felfedezte a Szaturnusz négy holdját: 1671-ben a Iapetust, 1672-ben a Rheát, 1684-ben a Thetyst és a Dionét. Kutatásokat végzett a Szaturnusz gyűrűjének szerkezetére vonatkozóan: felfedezte, hogy a gyűrűk több részből állnak; róla nevezték el a gyűrűk közötti legnagyobb hézagot Cassini-résnek. Feltételezte, hogy a gyűrűk apró tömbökből állnak, e felfogása később beigazolódott. 1683-ban kezdte tanulmányozni a Párizson áthaladó délkört. Úgy gondolta, hogy a Föld kissé megnyúlt alakú - valójában inkább belapult a sarkoknál.

Cassini három törvénye a Hold mozgásával foglalkozik. Az első szerint a Hold egyenletesen forog tengelye körül és egy fordulat ideje megegyezik a Föld körüli keringés idejével. A második: a Hold egyenlítője állandó, 1 fok 32 perces szög alatt hajlik a Föld pályasíkjához, az ekliptikához. A harmadik: az a pont, ahol a Hold pályája délről észak felé keresztezi az ekliptikát - megegyezik azzal a ponttal, ahol a Hold egyenlítője északról délre keresztezi a Föld pályasíkját.

Több tanulmányt írt az árvízvédelemről és hidraulikai kísérleteket is végzett.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár