2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem keresik tovább a titokzatos kincset

2007. június 27. 15:00

Hivatalosan befejeződtek a kutatások egy 19. században elsüllyesztett hajó kincset érő rakománya után - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A Polluce nevű gőzhajó 1841 júniusában indult Nápolyból Marseille-be. Utasai között 49 nápolyi nemes volt, akik vagyonukat menekítették a IV. Ferdinánd király ellen kitört lázadások zűrzavarától. Aranyat, ezüstöt, ékszereket, még egy hintót is vittek magukkal. Pontos adatok nincsenek, mert az utasok közül sokan nem jelentették be csomagjaik pontos tartalmát. A történészek szerint százezer aranypénz, tetemes ezüst biztosan volt bennük. A legenda szerint Ferdinánd is a hajóra bízta a királyi kincset.

Június 17-én a hajót Elba szigetének magasságában elsüllyesztette a Mongibello nápolyi vitorlás, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy megkaparinthassa rakományát. Erre azonban nem volt ideje, mert a Polluce kevesebb, mint 15 perc alatt elsüllyedt. Az utasok és a személyzet megmenekültek, de arról, hogy mi került a tenger fenekére, senki sem beszélt. A hajó tulajdonosa két hónappal később ki akarta emeltetni a hajót, de elszakadt a csörlő és még egyszer nem próbálkozott. A művelet olyan sokba került, hogy a hajó értéke ezt semmiképpen nem indokolta. A 19. században, majd 1920-ban, 1930-ban, 1936-ban még keresték a kincseket, de látszólag sikertelenül.

2001-ben azonban az olasz rendőrség felfigyelt arra, hogy egy londoni aukciósház arany- és ezüstpénzeket, ékszereket bocsátott árverésre. Hosszan tartó nyomozás után, amelybe bekapcsolódott mind az angol, mind a francia rendőrség, kiderült, hogy egy társaság, kihasználva, hogy engedélyt kapott egy 1916-os német tengeralattjáró kiemelésére, a Pollucét is megkereste és rakományának egy részét kiemelte. Pascal Carianic párizsi kincsvadász házában meg is találták a hajó fedélzeti harangját, rajta a Polluce nevével. Hat angol, hat olasz és egy francia állampolgár került vád alá. Perük még folyik, de hat személyt már elítéltek.

Az olasz állam 2005-ben a kutatással újra megbízott egy speciális búvárokból álló társaságot, de néhány darab ékszeren kívül nem találtak semmit. A hajó teljesen szétporladt és a kincs is szétszóródhatott. A keresést így befejezettnek nyilvánították. Tovább él azonban a legenda, hogy Ferdinánd kincsei még mindig ott hevernek a tengerben a sárkányhalak és a rákok között és biztosra vehető, hogy a Polluce ezután is foglalkoztatni fogja a kincsvadászok fantáziáját.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár