2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill és Sztálin közvetítőjeként tartotta egyben a győztes szövetséget Roosevelt

2020. június 15. 16:01 Múlt-kor

A szövetség már Jaltában inogni kezd

A három politikus másodszor és utoljára 1945 februárjában, a Krím-félszigeti Jaltában találkozott. E konferencia hangulata nagyban különbözött a teherániétól – Roosevelt láthatóan nagybeteg volt, az európai győzelem pedig már nyilvánvalóan csak idő kérdése volt.

„Ezen a ponton Rooseveltet, Churchillt és Sztálint jobban foglalkoztatta a harmadik világháború megakadályozása” – mondta Butler. „Úgy gondolták, nagy az esélye annak, hogy Németország ismét a világ feletti uralomra tör. Roosevelt elsődleges ügye az Egyesült Nemzetek Szövetségének háború utáni megalakítása volt, ezért hívta össze Jaltába a konferenciát.

Jaltában a három férfi azt feltételezte, hogy a Japán elleni háború Hitler megadása után még igen sokáig eltart majd. Hogy ennek során biztosítsák a szovjet katonai támogatást, illetve hogy elérjék Sztálin részéről a teljes együttműködést az ENSZ-ben, Roosevelt és Churchill számos történelmi jelentőségű kompromisszumot kötött.

Ezek értelmében a háború után Németország egy része szovjet irányítás alatt marad, és a Szovjetunió szabad kezet kap kelet-európai és ázsiai szomszédai kormányzásának befolyásolásában.

Sokan nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy e nagy szövetség szelleme a háború után is él majd, azonban Roosevelt halálával – mindössze két hónappal a jaltai konferencia után – a politikai helyzet nagyot változott.

Az Egyesült Államokat immár a keményvonalasabb Harry Truman vezette, aki felmondta Roosevelt azon ígéretét, hogy az Egyesült Államok pénzt adjon kölcsön a Szovjetuniónak súlyosan károsodott gazdaságának újjáépítéséhez.

Ehhez jöttek még a britek és az amerikaiak nem megalapozatlan félelmei a kommunizmus további európai és ázsiai terjeszkedését illetően – amelyet Sztálin hathatósan támogatott –, és már kezdetét is vette a 20. század hátralevő részét meghatározó hidegháború.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sztálin, Roosevelt és Churchill Teheránban (kép forrása: Wikimedia Commons)Roosevelt és Churchill a brit HMS Prince of Wales csatahajó fedélzetén, 1941. augusztus 10. (kép forrása: Wikimedia Commons)Sztálin és Roosevelt a teheráni konferencián (kép forrása: Wikimedia Commons)Hitler bejelenti az Egyesült Államokkal való hadiállapot beálltát a Reichstag előtt, 1941. december 11. (kép forrása: Wikimedia Commons)A három politikus a jaltai konferencián (kép forrása: Flickr)Az „új három nagy” (b-j: Clement Attlee brit miniszterelnök, Harry Truman amerikai elnök és Joszif Sztálin szovjet pártfőtitkár) a Berlin melletti Potsdamban, 1945. július 29. (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár