A vörösterror 133 napja

Bíráját is magával rántotta a halálba Ned Kelly

2015. november 11. 14:50

"Ilyen az élet" – mondta az anekdota szerint Ned Kelly, a legendás ausztrál törvényen kívüli nem sokkal azelőtt, hogy 1880. november 11-én délelőtt elindult a melbourne-i börtön udvarán berendezett vesztőhely felé. Kelly Alakja még több mint 130 évvel a halála után is megosztja az ausztrál közvéleményt. Sokan közönséges rablógyilkosnak tekintik, a többség azonban a korrupt hatalommal szemben fellépő népi hőst látja benne.

Ned Kelly

A szegény ír katolikus családba született Kelly már nagyon fiatalon a bűn útjára lépett. Tizennégy évesen kirabolt egy kínai kereskedőt, innentől kezdve pedig nem volt megállás: élete hátralévő szakaszában egymást érték a ló- és marhatolvajlási, valamint rablási esetek.

1878 áprilisában egy rendőrtiszt azzal vádolta meg Kellyt, hogy az életére tört. Bár valószínűleg a kérdéses időpontban nem is tartózkodott a helyszínen, a bandita ekkortól kezdve bujkálásra kényszerült. Öccsével és két bűntársával bandát alakítottak, és az üldözésükre indult rendőrök közül hármat megöltek. A banda sorra rabolta ki a bankokat, és a fejükre kitűzött vérdíj összege 1879 elejére elérte a 8000 fontot. 

A rendőrökkel való végső összecsapásra 1880-ban került sor. A Kelly-banda tagjai 1880. június 27-én – 62 túsz társaságában – elfoglaltak egy Glenrowan városában található hotelt. Terveik szerint kisiklatták volna az erősítést hozó rendőrvonatot, ám az egyik túsznak sikerült megszökni, és értesíteni az utasokat. A rendőrök ezután körülvették az épületet. A banditák hiába viseltek 44 kilós páncélt és sisakot, egyedül Ned Kelly élte túl az ostromot.

A mindössze 25 éves Kellyt a bíróság októberben halálra ítélte. Bár a büntetése enyhítése érdekében indított petíciót mintegy 30 ezren írták alá, a bandita nem kerülhette el az akasztást. Amikor a bíró az ítélethozatal után kiejtette a szokásos „Az Úr legyen irgalmas lelkednek” szavakat, Kelly azt válaszolta: „Én pedig azt mondom: találkozunk, amikor odamegyek”. A bíró 12 nappal Kelly kivégzése után meghalt.

Magazin

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Kelly maradványaiA bandita páncélzata

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!