2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Bill Gates jóvoltából ideiglenesen hazatérhetnek da Vinci tükörírásos jegyzetei

2017. december 1. 16:09 MTI

Leonardo da Vinci tudományos kéziratainak gyűjteménye, a Leicester-kódex több mint húsz év után visszatér Olaszországba - közölte a firenzei Uffizi Képtár igazgatója. Eike Schmidt elmondta, hogy a világhírű kéziratot 2018 októberében az Uffiziben állítják ki a toszkán géniusz születésének 500. évfordulójának 2019-es ünnepi rendezvényei előtt.

A kódexet tulajdonosa, Bill Gates, a Microsoft alapítója adja kölcsön az Uffizinek 2019 januárjáig. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Leonardo-ünnepségeket ezzel a rendkívüli kiállítással kezdhetjük” - idézte Schmidt szavait az ANSA hírügynökség.

Gates 1994-ben vásárolta meg a kódexet 30,8 millió dollárért (mai árfolyamon mintegy 13 milliárd forint) a Christie's árverésén, ezt követően többször is kölcsönadta kiállításokra. Firenzében utoljára 1982-ben volt a kódex, akkor a Palazzo Vecchióban állították ki, a korábbi tulajdonos, Armand Hammer olajmágnás és szenvedélyes műgyűjtő jóvoltából.

Hammer 1980-ban jutott az értékes kézirathoz szintén a Christie's aukcióján, melyre a névadó Leicester család bocsátotta a kódexet. A milliárdos halála után ismét elárverezték. Thomas Coke, Leicester grófja 1719-ben vásárolta a kéziratot Guiseppe Ghezzitől, aki egy római ház régi könyvei között találta meg.

A kódex 18 nagy, kettéhajtott ívből áll, az ívek mindkét oldalára írt a szerző, így lett 72 oldalas a kötet. Története során összefűzték a lapjait, a kiállításokon azonban külön-külön mutatják be őket. A 30-szor 22 centiméteres oldalakra Leonardo olaszul, jellegzetes, jobbról balra haladó tükörírással jegyzetelte gondolatait geológiáról, paleontológiáról, mechanikáról és csillagászatról, számos rajzzal illusztrálva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár