2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az osztrák iskolások is megismerhetik az 1956-os forradalom történetét

2017. január 6. 11:36 MTI

A forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából 1956 történelmét bemutató oktatási CD kiadvány készült osztrák iskolásoknak, így a 17-18 éves korosztály interaktív módon, számos fotó és korabeli filmfelvétel segítségével ismerheti meg az akkor Magyarországon történteket.

"Az évforduló alkalmából számos eseménnyel próbált méltó módon megemlékezni a bécsi magyar nagykövetség, a Collegium Hungaricum és magyar szervezetek, ennek része ez a kiadvány is" - mondta el Szilágyi Gergő, a bécsi nagykövetség sajtóattaséja. A CD-t eddig csaknem ezer osztrák oktatási intézménynek juttatták el. A diplomata elmondta, hogy az osztrák gimnáziumoktól már számos visszajelzés érkezett, miszerint hasznosnak találták az ismeretterjesztő anyagot. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a kiadvány felkeltheti a korszak tanúi iránti érdeklődést, őket további eseményeken megszólaltatva még közelebb kerülhet 1956 történelme a jelen generációhoz.

Az ismeretterjesztő anyag kiadója Perényi János bécsi magyar nagykövet. A CD, amelynek összeállításában a nagykövetség, a bécsi Collegium Hungaricum munkatársai segítettek, az 1956-os Emlékbizottság anyagi támogatásával valósult meg. Az ismeretterjesztő kiadványról elsőként a gondola.hu oldalon adtak hírt. A CD tartalmaz adatokat, statisztikákat - például az Ausztriába érkező menekültek számának alakulásáról -, de olyan forrásokat is, amelyek akár egy-egy villanással, mondattal is nagyon intenzíven tudják megjeleníteni az akkori közeget egy olyan fiatal számára, aki egy teljesen más világban él - mondta el a portálnak Szilágyi Gergő.

"Ilyen szerintem Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verse, egy osztrák riporter, Otto Pammer '56 októberében Budapesten forgatott híradótudósításai vagy egy fotósorozat, amely 13 ikonikus képpel szinte végigvezet a szabadságharc 13 napján" - világított rá a sajtóattasé. Köszönetet mondott Gyertyánfy András történelem tanárnak, aki "olyan szerkezetben építette fel az anyagot, hogy az illeszkedjen, konkrét kapcsolódási pontokat tartalmazzon az osztrák tantervhez" - fogalmazott a sajtóattasé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár