2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Az ókori Róma legnagyobb víztározója került elő

2014. december 5. 09:58 MTI

Császárkori gazdaságot és a földek öntözéséhez használt víztározót találtak Rómában a most épülő harmadik metróvonal alagútjának fúrása közben. A 70 méter hosszú, 35 méter széles medence falai majdnem tökéletes állapotban maradtak fenn. A tározónak azonban csak egy részét sikerült feltárni, mivel az évszázadok során ráépítkeztek.

A C metróvonalnak a római lateráni Szent János bazilika szomszédságában épülő vonalán egy i. sz. 1. századi gazdaság bukkant elő huszonegy méter mélységben. A császárkori agrárterület az eddigi feltárások során előkerültek közül az ókori Róma városközpontjához legközelebb fekvő gazdaság.

A kiásott magok és más leletek alapján a régészek szerint itt egykor barackos és szőlőültetvény volt. Több mezőgazdasági eszközt és vadászfelszerelést is találtak: három ágú villát, kosarakat, nyilakat. A tárgyakon a TL monogram látható, amely valószínűleg a gazdaság tulajdonosának nevét rövidítette.

A legjelentősebb felfedezésnek a gazdaság öntözőmedencéje számít, amely az ókori Rómából megmaradt eddigi legnagyobb víztározó. A 70 méter hosszú, 35 méter széles medence falai majdnem tökéletes állapotban maradtak fenn. A tározónak azonban csak egy részét sikerült feltárni, mivel az évszázadok során ráépítkeztek.

Rossella Rea a római régészeti felügyelőség igazgatónője elmondta, hogy az új római metróvonal fúrása igazi történelmi utazást jelent a szakértők számára: az olasz főváros földalatti rétegei pontosan megőrizték Róma fejlődését egészen a i. e. 8. századtól a mai időkig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár