2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Az egyre fejlettebb technológia tárhatja fel a lápi múmiák titkait

2022. március 6. 15:53 Múlt-kor

Egy másik király

Az újabb korban feltárt lápi hullák sem feltétlenül jártak jobban. Az Old Croghan-i embernek nevezett lelet tulajdonképpen egy fej nélküli felsőtest, két karral, az egyiken egy bőrből készült fonattal.

2003-ban, három hónappal a clonycavani férfi előtt találták meg, és ugyanahhoz a mocsárhoz tartozott, mindössze 40 kilométerre1 volt tőle.

A kiszámolt testmagassága a korabeli emberekéhez képest rendkívüli lehetett, körülbelül 1,98 méterre nőtt. A gondosan ápolt körmei arra utalnak, hogy nem hétköznapi munkát végző ember volt.

A clonycavani férfihez hasonlóan neki is levágták a mellbimbóit, a vizsgálatok szerint még a halála előtt. A láp, ahol eltemették, egy olyan domb lábánál terült el, amelyet korábban királyi ceremóniákra használtak.

A vizsgálatok szerint Kr. e. 362 és 175 között hunyt el, a végzetes sérülést pedig a mellkason található szúrás okozta. A halála idején a húszas éveiben járhatott, és a gyomortartalom alapján gabonában, valamint tejben gazdag táplálékot fogyasztott a halála előtt. A körmeinek kémiai analízise alapján ugyanakkor korábban rendszeresen ehetett húst is.

A megtalált növényi maradványok vizsgálatából arra is következtettek, hogy a halál időpontja valamikor téli, vagy hideg időjárás idején lehetett, mert sokkal kevésbé változatos zöldségeket találtak a gyomrában, mint clonycavani társánál.

Más kutatók éppen ezért nem valamiféle királyi személyt látnak az Old Croghan-i emberben, hanem egy termékenységi istennőnek bemutatott áldozatot. A mellbimbók eltűnése ugyanis megmagyarázható a mocsárban lejátszódó természetes folyamatokkal is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A clonycavani férfiA Windeby I holttestA tollundi férfi nem sokkal megtalálása utánAz ellingi nőA grauballei férfiA grauballei férfi kezeAz Old Croghan-i férfi fej nélküli torzója
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár