2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Az Apostoli Palotában is rendezett orgiát VI. Sándor pápa

2020. június 25. 10:08 Múlt-kor

A második Borgia pápa

VIII. Ince pápa halála 1492-ben hatalmi harcot indított el a trónért. Rodrigo ezt hasonlóképpen oldotta meg, mint korábban nagybátyja: a bíborosi konklávé többségének megvesztegetésével nyerte meg a pápaválasztást.

Intézkedései is III. Kallixtuszéit tükrözték: uralma kezdetén tíz rokonát nevezte ki a bíborosi kollégiumba, köztük 18 éves fiát, Cesarét, továbbá szeretője öccsét, Alessandro Farnesét, aki később maga is pápa lett III. Pál néven. Az új pápa emellett legközelebbi szövetségeseit birtokokkal halmozta el a pápai állam területén, számos egyházi hivatalba pedig pénzért nevezett ki jelentkezőket.

Eközben fényűző életmódja messze földön híressé vált. Az 1500. évet szent ünnepi évvé nyilvánította, és hatalmas ünnepséget szervezett az alkalomra. A következő évben tartotta azonban a pápaság történetének leghírhedtebb mulatságát.

1501. október 30-án VI. Sándor és fia, Cesare orgiát tartott az Apostoli Palotában, a pápa hivatalos rezidenciáján. A történelem által „gesztenyelakoma” néven ismert eseményen a pápa fiával és közeli ismerőseikkel mintegy 50 prostituált szolgálatait vette igénybe, és a hírek szerint még egyfajta versennyé is alakult az éjszaka.

Napjaink vatikáni egyháztörténészei közül sokan vitatják, hogy a „gesztenyelakoma” valóban megtörtént volna, azonban a Borgiák legendájának továbbra is egyik meghatározó eleme. Johann Burchard (vagy Burkhart) pápai ceremóniamester naplóbejegyzése az egyetlen beszámoló az esetről, ebben a következőket írta:

„A vacsora után a gyertyatartókat az égő gyertyákkal levették az asztalokról, és a földre helyezték, és gesztenyéket szórtak szét, amelyeket a meztelen kurtizánok a kandeláberek közt négykézláb mászva szedtek össze, a Pápa, Cesare és húga, Lucrezia tekintete alatt.

Végül jutalmakat tűztek ki azoknak, akik a legtöbb aktust tudták folytatni a kurtizánokkal, például selyemtunikákat, cipőket, díszes csatokat, és egyebeket.”

Egy másik bejegyzésben Burchard így fogalmaz:

„Nincs már semmiféle bűn vagy szégyenteljes cselekedet, amelyet ne követnének el nyilvánosan Rómában és a Pápa otthonában. Kit nem borzasztanának el a szörnyű, viszolyogtató fajtalankodások, amelyek otthonába történnek, Isten vagy ember iránti tisztelet nélkül? A nemi erőszak és a vérfertőzés példái számtalanok, és kurtizánok tömegei rendszeres vendégek Szent Péter palotájában, kerítők, bordélyok és kuplerájok találhatók mindenhol!”

Végső soron az ilyen események a botrányokról tették híressé VI. Sándor alig két évvel később, halálával véget érő pápaságát, és tovább tépázták a Borgiák amúgy sem fényes hírnevét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
VI. Sándor pápa Szent Péter oltalmába ajánlja Jacopo Pesarót Tiziano festményén (1506-1511 körül) (kép forrása: Wikimedia Commons)Lucrezia Borgia (kép forrása: Wikimedia Commons)Cesare Borgia (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár