2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Apagyilkosság – átfogó mű jelent meg Kádár János és Grósz Károly kapcsolatáról

2022. november 2. 10:27 MTI

Apagyilkosság címmel jelent meg Medgyesi Konstantinnak, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történészének kötete Kádár János és Grósz Károly kapcsolatáról – tájékoztatta a közgyűjtemény PR-referense, Hegedűs Anita az MTI-t.

Kádár és Grósz
Kádár és Grósz 1986-ban (kép forrása: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyüjtemény)

A könyv a két politikus első – 1956. november 11-én, a magyar forradalom leverése után egy héttel a Parlamentben megtörtént – személyes találkozójától egészen Kádár János 1989-es haláláig követi végig kapcsolatukat.

A kötet bemutatja, az ország első embere, az MSZMP főtitkára hogyan figyelt fel a munkás származású Grósz Károlyra, majd választotta „politikai fogadott fiának”, s a „fiú” miként fordult „Brutusként” ellene.

A közlemény szerint ritkán találni példát arra, hogy egy meghatározó történelmi személyiség még életében kiválasztja és át is adja a hatalmat utódjának. Ez történt a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjával, Kádár Jánossal: sok-sok vívódás, töprengés után jelölte ki utódjaként Grósz Károlyt.

A döntéssel azonban túl sokáig várt: a történelem a késlekedést megbüntette, s Grósz Károly „eltűnt” a történelem viharaiban.

A történelmi hátteret, a szereplőket keretes írásokkal bemutató könyv végigköveti Grósz Károly politikai felemelkedését, bemutatja életének és politikai tevékenységének kevésbé ismert oldalait.

Visszaemlékezők segítségével, levéltári anyagok áttekintésével, korábbi kutatások eredményeinek elemzésével derít fényt a szerző összefüggésekre, a két főszereplő közötti néhol szinte baráti, néhol pedig elhidegült kapcsolatra.

Azt írták, az Apagyilkosság című könyv már címében is felveti a kérdést: vajon „politikai gyilkosságot” követett-e el Grósz Károly az elődje ellen? Hiszen ő volt az, aki a hatalmat birtokolta, amikor Kádár János súlyos egészségi problémákkal küzdve 1989. április 12-én az MSZMP Központi Bizottsága előtt elmondta legendás beszédét, amelyben kimondatlanul is Nagy Imrét emlegette.

A Fortepan és a Móra-múzeum gyűjteményéből, valamint az MTI archívumából származó korabeli fotókkal részletesen illusztrált könyvből kiderül például, milyen körülmények között hangzott el Kádár János szájából a következő mondat: „A Brutusok megjelentek.” Ahogyan az is, vajon árulónak tartotta-e a saját maga által kijelölt utódot, illetve milyen terveket söpört el a történelem vihara Grósz Károly életében.

A történész az MTI-nek elmondta, a kötetben kutatásainak első eredményeit mutatta be, a célja a közeljövőben egy Grósz Károlyról szóló monográfia elkészítése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár