2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor egy sértődés miatt rabolták el az angol királyt

2015. július 10. 19:26

A bosszúszomjas herceg

A király és csapata karácsony előtt érte el Bécset. A vándorlók valószínűleg Magyarország vagy Csehország felé szerették volna folytatni útjukat, mivel ezeket az országokat sógorának, Oroszlán Henriknek a szövetségesei irányították. A terv azonban füstbe ment. Richárd ugyanis úgy döntött, hogy a városban megszáll egy ideig, annak ellenére, hogy veszélyesen közel került egyik legnagyobb ellenségéhez, Ausztriai Lipóthoz. Ez végzetes hibának bizonyult.

A király a keresztes hadjárat alatt ugyanis szorgosan gyűjtötte az ellenségeket. Richárd mindenki által csak Fülöp Ágostként ismert II. Fülöp francia király haragját akkor vívta ki, amikor visszamondta a francia uralkodó féltestvérével, Alixszal kötendő házasságát, és helyette Cipruson elvette feleségül Navarrai Berengáriát.

V. Lipót osztrák herceget azonban még ennél is jobban megbántotta. Lipót Akkon 1191. júliusi elfoglalása után a német sereg vezetőjeként kitűzte saját zászlaját Richárdé mellé, az angol katonák azonban a várárokba hajították a lobogót. A feldúlt herceg néhány nappal később hazautazott, és hamarosan Fülöp Ágost is távozott a Szentföldről.

Richárd isztriai üldözője, Göritz grófja nem felejtette el megüzenni Lipótnak, hogy az ember, aki másfél évvel ezelőtt a becsületébe gázolt, éppen Bécs közelében tartózkodik. Persze az angol király is hozta a formáját, és nem nagyon törődött azzal, hogy minden áron eltitkolja tartózkodási helyét. A Richárddal és lovagi segítőjével tartó fiatal szolga a piacon bizánci arannyal fizetett, majd miután nagy nehézségek árán sikerült kimagyaráznia magát a helyzetből, másnap az uralkodó drága kesztyűjében jelent meg ismét a piacon. Lipót éber katonái ezúttal már nem vették be a fiú meséjét. Richárd a markukban volt.

Lipót Richárdot a Bécstől északkeletre a Duna mentén fekvő Dürnstein várába záratta. A fogoly király iránt Lipót hűbérura, a Richárddal itáliai politikája miatt szintén rossz viszonyt ápoló VI. Henrik német-római császár is élénken érdeklődni kezdett. Richárdot 1193 tavaszán átszállították Speyerbe, ahol a császár egy koncepciós per keretében kívánta elítélni az angol uralkodót. A vád szerint 1192 áprilisában ő gyilkoltatta meg Ausztriai Lipót unkatestvérét, Montferrati Konrád jeruzsálemi királyt, emellett pedig vérig sértette herceget az Akkonnál történt zászlógyalázással.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
I. Richárd a SzentföldönA keresztesek megadják magukat Szaladinnak I. Richárd a jaffai csatábanOroszlánszívű Richárd elhagyja a SzentföldetI. Richárd VI. Henrik német-római császár előttOroszlánszívű Richárd hazatérése fogsága után

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár