2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fürdőkádban végzett áldozataival a hírhedt brit feleséggyilkos

2015. július 1. 17:15

Száz évvel ezelőtt, 1915. július 1-jén ítélték halálra George Joseph Smith angol sorozatgyilkost, akinek büntetőtárgyalása hatalmas médiafigyelem közepette zajlott. A brit lapok, miután kiderült, hogy miként végezte ki áldozatait, a „fürdőkádas feleséggyilkos” gúnynevet ragasztották rá.

George Joseph Smith legalább nyolc alkalommal nősült meg, azonban csupán az első volt törvényes, ugyanis a következő hét, oltár előtt kimondott igen alkalmával a férfi a bigámia bűnébe esett, hiszen előző feleségeit faképnél hagyta. Az álnéven bemutatkozó Smith rendkívül meggyőzően adta elő homályos katonai múltjának részleteit, és miután magába bolondította kiszemelt áldozatait, ellopta pénzüket, majd köddé vált. A hitveseinek azt állította, hogy antik kereskedő, és állandóan utaznia kell, üzleti útjai pedig kiszámíthatatlan hosszúságúak, így ne lepődjenek meg, ha sokáig nem látják őt.

Tudomásunk szerint Smith egy idő után nem csupán elhagyta, hanem meg is gyilkolta feleségeit, szám szerint hármat. 1912-ben Bessie Mundy volt az áldozat, miután a férfi elérte, hogy mennyasszonya végrendeletének ő legyen a kedvezményezettje. Egy évvel később Alice Burnham került a föld alá, miután igen magas életbiztosítást kötöttek rá, amelynek a kedvezményezettje szintén Smith volt. A világháború kitörésének évében Margaret Elizabeth Lofty lett a legújabb balszerencsés ara. Miután lezajlott a már megszokottnak nevezhető életbiztosítási procedúra, a férfi orvoshoz hurcolta az asszonyt, arra hivatkozva, hogy annak fáj a feje. A következő napon ő is elköltözött e világból.

Mint utólag kiderült, a sorozatgyilkos egy jól bejáratott séma szerint „dolgozott”: élve vitte az adott asszonyt egy városba, ahol senki sem ismerte őket, elvitte nejét egy helyi orvoshoz, és előadta, hogy a látszólag egészséges nőnek súlyos fájdalmai vannak. Az ezt követő estén (vagy másnap) horrorfilmbe illő jelenetek következtek: a nőket megfojtotta a kád vizében, a megérkező rendőrségnek pedig előadta az összezavarodott, szerencsétlen férjet, aki holtan talált rá fürdőző nejére.

A sorozatgyilkos egy véletlen következtében bukott le: amikor az egy évvel korábban elhunyt Alice Burnham édesapja Margaret Elizabeth Lofty halálhírét olvasta az újságban, rögtön feltűnt neki a hasonlóság a rejtélyes elhalálozások között, és azonnal értesítette a nyomozókat, akik letartóztatták Smith-t.

A sorozatgyilkos férfit 1915 elején fogták el, a tárgyalására a londoni Old Bailey Bíróságon került sor. A három eset merőben hasonlított egymásra, és mind Smith-hez kötődött, azonban volt egy különös részlet: egyik asszony testén sem látszódtak erőszakra, támadásra vagy bármilyen védekezésre utaló jelek. Bernard Spilsbury, a neves angol patológus szerint, akit felkértek, hogy vizsgálja meg az ügyben érintett holttesteket, úgy történhetett a gyilkosság, hogy Smith egy hirtelen mozdulattal húzta ki a nők lábát a kádból, aminek következtében a fejük a víz alá került, eszméletüket vesztették, a fulladás állapota pedig hamar és kapálózás nélkül bekövetkezett. (A patológus egyébként női búvárokkal el is játszotta a lehetséges forgatókönyvet: az egyiknek váratlanul kihúzta a lábát, mire az a sikoltás után azonnal elájult. Fél óráig tartott újraéleszteni.) A gyilkos neves ügyvédje, Edward Marshall Hall később elárulta, ő úgy gondolta, hogy a férfi hipnózis segítségével gyilkolt. A bíróság végül 1915. július 1-jén bűnösnek találta Smith-t, és augusztus 13-án a 45 éves férfit felakasztották a kenti Maidstone börtönben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár