2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor az IRA 38 tagja szökött meg Európa legszigorúbban őrzött börtönéből

2022. január 14. 18:41 Múlt-kor

A börtönblokk elfoglalása

Aznap délután öt IRA-tag érkezett a „körbe” takarítani. Minden a megszokott módon zajlott egészen 14:30-ig, amikor Brendan McFarlane, aki Bobby Sandset követte a parancsnoki tisztségben, jelet nem adott az akció kezdetére. A rabok előkapták pisztolyaikat és legyűrték a fegyvertelen őröket.

Mivel egy tervezési hiba miatt a börtön tisztjei szellőztetésre rendszeresen nyitva hagyták a kezelőszoba tömör, golyóálló ajtaját, az egyik rab – akit az őrök Gerry Kellyként azonosítottak – egy rácsos kapun keresztül John Adams börtönőrre tudta fogni pisztolyát, és utasította, hogy lépjen el a rádiót, a riasztókat és a telefonokat kezelő pulttól, majd feküdjön a földre. „Nincs mit vesztenem, tudod, miért vagyok bent” – mondta Kelly, aki kétszeres életfogytiglani büntetését (plusz húsz évet) töltötte egy londoni robbantás miatt.

Ezen a ponton váratlanul egy őr lépett ki egy közeli mosdóból, megzavarva a rabokat. Adams beszámolója szerint ekkor megpróbálta aktiválni a riasztót, mire Kelly kétszer rálőtt; a második lövés a bal szeme fölött érte Adamset, de nem bizonyult halálosnak. (Kelly soha nem ismerte be, hogy meghúzta volna a ravaszt.)

Mialatt az öt „takarító” biztosította az irányítóközpontot, más rabok a börtön négy szárnyában állomásozó őröket támadták meg különféle fegyverekkel, melyek között pisztoly, kés, csavarhúzó és kalapács is volt. Az IRA percek alatt átvette a börtönblokk irányítását a szolgálatban lévő huszonnégy őrtől.

Miután a lefegyverzett őröket egybeterelték, egy tucatnyit utasítottak, hogy vessék le az egyenruhájukat, amit aztán a rabok vettek fel. A fegyencek megkötözték a börtönőröket, párnahuzatot húztak a fejükre, és figyelmeztették őket: „Ez egy IRA-hadművelet. Nem bosszút akarunk, vagy megbüntetni titeket az éhségsztrájkok miatt, de ha akadályozzátok a szökésünket, gyorsan elbánunk veletek.”

A szökés halálossá válik

A rabok eltérítették a 15:25-kor érkező ételszállító kocsit, de még nem menekültek el, ugyanis a köztük lévő hírszerző tisztek értékes perceket töltöttek a börtön aktáinak átnézésével. Információt kerestek az IRA-n belüli besúgókról, illetve próbáltak mindent eltüntetni, ami segíthetné a hatóságokat, hogy ismét kézre kerítsék őket. 15:50-kor harminchét fegyenc zsúfolódott az ételszállító rakterébe, míg Kelly pisztollyal a kezében az utasoldali lábtérbe kucorodott, hogy biztosítsa a sofőr együttműködését a főkapun kijutáskor.

A kapunál kilenc, börtönőrnek álcázott rab megrohamozta az őrök ki- és beléptetésére szolgáló épületet. Késlekedésük a börtönblokk elhagyásakor viszont azt jelentette, hogy a következő műszak őrei már elkezdtek váltásra érkezni, így közelharc alakult ki. Egy tiszt, James Ferris, kirohant az épületből, és odakiáltott a gyalogoskapunál álló őrnek, hogy fújjon riadót.

A rabok egyike, akit az őrök Dermot Finucane-ként azonosítottak, utánament, és háromszor mellkason szúrta. Ferris összeesett, és nem sokkal később szívinfarktusban elhunyt. A fegyenc eljutott a kapuig, és megszúrta a kapuőrt, mielőtt az riaszthatott volna, valamint két további, érkező őrt is. Gyors észjárású őrök eddigre autóikkal elállták az ételszállító kocsi útját, így a fegyencek kiugrottak a raktérből, és gyalog menekültek, átmászva a külső kerítésen a szabadságba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bobby Sandsre emlékező falfestmény BelfastbanCella a Maze börtönbenA börtönkomplexum kapujaGerry Kelly (középen) 1986-ban AmszterdambanBrendan McFarlane 1986-ban, az amszterdami bíróságon
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár