2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor a britek megpróbálták télvíz idején elrabolni George Washingtont

2022. március 27. 15:52 Múlt-kor

A britek támadása

A támadás kitűzött időpontja 1780. február 8-a lett volna, ám egy erős hóvihar elsöpörte a britek terveit. Knyphausen nem volt hajlandó sokat várni, ezért február 10-én, miután nem esett a hó, a következő estére kiadta a parancsot a támadásra.

A csapat, amely több mint száz lovasból és egy gyalogos ezredből állt, átkelt a befagyott Hudson folyón, és Paulus Hook felé vette az irányt. Közben Simcoe-nak az a feladat jutott, hogy egy elterelő támadást bonyolítson le a rendelkezésre álló emberekkel.

Eleinte nem járt sikerrel, mert a mély hó miatt nehezen jutott előre, ráadásul az előzetesen felmért ellenséges őrhelyeket üresen találták, így nem alakult ki tűzharc. Később mégis sikerült kiprovokálnia, és teljesítve a tervet, visszavonult.

Az üldözésére indult amerikaiakat meglepte azzal, hogy visszavonulás közben váratlanul megfordult, és összecsapott velük, így nagyobb veszteségeket okozott, mint amennyit magának kellett elszenvednie. Emellett még két kisebb brit elterelő hadművelet is indult, kevés sikerrel.

A támadás fő ereje, Birch lovassága, sikeresen átkelt és egyesült a kijelölt ponton. Ezt követően azonban a Hackensack és Morristown közötti úton megakadt az előrenyomulás.

Nagyjából hat-hét mérföldet követően kénytelenek voltak visszafordulni, mert a havazás annyira beborította az utat, hogy lehetetlenné vált a további előrejutás.

Végül a britek feladták a próbálkozást, jelzőrakétákkal üzentek a közeli Elizabethtownban portyázó társaiknak, hogy visszavonulnak. Anélkül, hogy egyetlen puskát elsütöttek volna, az átfagyott katonák visszatértek a kiindulási pontra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Wilhelm von KnyphausenWashington imája Valley Forge-nál, 1777.Az amerikai Kontinentális Hadsereg katonái téli szálláshelyeiket építik a New Jersey-i Morristownban, 1779-1780 telén.Washington morristowni főhadiszállásaAmerikai csapatok téli szálláshelyen a függetlenségi háború idejénArthur St. Clair tábornok, Washington szárnysegédjeWashington és rossz állapotú, demoralizált csapatai Valley Forge-nálWashington 1779-ben, Charles Peale festményén

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár