2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akár egymillió áldozata is lehetett Leningrád csaknem 900 napos ostromának

2021. április 9. 08:12 Múlt-kor

Leningrád sötétbe borul

A városban 1941 telén gyakran mínusz 30-40 Celsius-fok volt a hőmérséklet. A lakásokat cégérekkel, utcai padok elemeivel és bútordarabokkal fűtötték. A leningrádiak a hosszú évek során összegyűjtött otthoni könyvtáraikat is feláldozták a fagyhalál elkerülése érdekében.

Bár a lakosok mindent elkövettek az életben maradás érdekében, 1941 decemberében egyes számítások szerint már 4-5 ezren haltak meg naponta éhezés és fagyhalál következtében.

1942 januárjában a vízvezetékek befagyása miatt korábban is akadozó vezetékes vízellátás is teljesen leállt. A lakosok a Néván és a csatornákba vájt lékeken keresztül jutottak vízhez. 1941 telén a szennyvízelvezető csatornák is működésképtelenné váltak.

Az utcákat és az udvarokat elöntötte az ürülék. Részben a rossz higiéniás körülményeknek köszönhető, hogy a lakosságot különböző járványos megbetegedések, főként vérhas, hastífusz, kiütéses tífusz is tizedelte.

December 9-én a közvilágítás megszűnt, Leningrád teljes sötétségbe borult. Üzemanyag hiányában számos villamos- és buszjáratot töröltek, a közösségi közlekedés a minimálisra csökkent. Az éhező, didergő emberek kénytelenek voltak naponta több kilométert gyalogolni, hogy beérjenek a munkahelyükre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Szovjet légvédelmi állások a Szent Izsák-katedrális előtt, amely a szovjet időkben múzeumként működöttNémet löveg tűz alá vesz egy falvat valahol a Szovjetunióban, 1941. augusztusIdős nő húzza szánon az éhségtől legyengült rokonát az ostrom idejénSzovjet teherautó ellátmányt szállít a Ladoga-tavonAz éhség által gyötört nő a rádió előtt ülve figyel valahol Leningrádban az ostrom idejénA Volhovi és a Leningrádi Front katonáinak találkozása az ostrom áttörésekor, 1944. január végén
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár