2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A történelem 9 botrányhősnője, aki megváltoztatta maga körül a társadalmat

2018. június 25. 16:13 Múlt-kor

Joanna Hiffernan

Az ír nemzetiségű Joanna Hiffernan a 19. század két eminens festője, Whistler és Courbet számára is múzsaként szolgált. Ekkoriban a festők számára – többnyire ruhátlanul – pózoló nőket erkölcstelennek tartották, alig valamivel a prostituáltak felett állónak gondolták őket. Hiffernan azonban bizonyos privilégiumokra is szert tett a társadalomban betöltött ellentmondásos szerepével. Nem csupán gyönyörű, de szellemes és bátor is volt – e tulajdonságaival számos férfit vonzott élete során, de sokakat pont e tulajdonságaival taszított.

James Abbott McNeill Whistlerrel 1860-ban ismerkedett meg, akivel egymásba szerettek, és hat éven keresztül fenn is tartották kapcsolatukat. Ez idő folyamán Whistler leghíresebb festményei közül többhez is modellt állt, mint például A fehér cetli vagy A fehér lány címűekhez, a festő családja azonban alacsony társadalmi státusza miatt soha nem volt hajlandó elfogadni Hiffernant.

A Whistler mellett töltött évei alatt tanúsított kitartó hűsége ellenére amikor 1865 őszén a pár találkozott Gustave Courbet francia festővel, egymásra gyakorolt varázsuk megtört. A franciát magával ragadta Hiffernan, aki neki is modellt állt. Courbet hamar figyelmen kívül hagyta Whistlerrel ápolt barátságát, és viszonyba kezdett a nővel. E szerelmi háromszög legfontosabb művészeti kivetülése a „Jo, az ír szépség” című Courbet-festmény volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár