2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

A spanyolnáthával is fel tudta venni a harcot a vérplazmás kezelés

2020. április 2. 14:41 Múlt-kor

Vérplazmával a COVID-19 ellen

Manapság a gyógyultaktól vett vérplazma leggyakoribb felhasználási területe a kígyómérgekkel szembeni ellenszerek kifejlesztése és előállítása.

A legtöbb ellenszérum úgy készül, hogy az adott kígyóméregből kis adagot fecskendeznek lovakba, és az állatok immunrendszere által előállított, a méreg semlegesítésére képes antitesteket izolálják és megtisztítják, majd forgalmazzák ellenszérumként.

2020 márciusában az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatóorvosai a COVID-19 fertőzés elleni ígéretes ideiglenes megoldásként kezdtek dolgozni a vérplazmás kezelésen arra az időre, amíg a vakcina kifejlesztése folyik.

A módszer előnye, hogy a gyógyult emberektől a véradó központok és vérplazma tárolóhelyek által is használt módszerrel vehető le a felhasználandó plazma.

„Az egész megcsinálható” – mondta el Arturo Casadevall immunológus, a COVID-19 kutatás vezető szerzője, „a végrehajtásához azonban erőfeszítés, szervezés, eszközök szükségesek... és olyan emberek, akik kigyógyultak a betegségből, és hajlandók vért adni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Vérplazma adagolása egy hordágyon fekvő amerikai katonának Koreában, 1950. augusztus 10. (kép forrása: Flickr)Emil von Behring (kép forrása: Wikimedia Commons)Védőmaszkos rendőrök a Washington állambeli Seattle-ben, 1918. december (kép forrása: Wikimedia Commons)Az amerikai légierő egészségügyi technikusa vizsgál egy beteget a Utah állambeli Hill légibázison, 2020. március 31. (kép forrása: edwards.af.mil)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár