2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Rákóczi-szabadságharc országgyűlésére emlékeznek Szécsényben

2023. szeptember 12. 13:23 MTI

Az 1705-ös országgyűlésre emlékeznek Szécsényben pénteken a Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban; a programok között lesz 1705 méteres emlékfutás, és a 318. évfordulón lesznek 318 pontos vitézi próbák is – tájékoztatta az MTI-t a múzeum igazgatója hétfőn.

festmény
Veszprémi Endre: II. Rákóczi Ferenc és Esze Tamás találkozása

Limbacher Gábor emlékeztetett: a Rákóczi szabadságharc fejedelemválasztó országgyűlését 1705. szeptember 12. és október 3. között tartották Szécsényben, a Forgách-Lipthay Kastélymúzeum ennek történelmi emlékhelye.

A szécsényi országgyűlés 318. évfordulója alkalmából szeptember 15-én tartandó ünnepen a múzeumigazgató és Stayer László polgármester köszöntője után a résztvevők zenei kísérettel vonulnak a várkertbe, ahol ágyúszóval indítják az 1705 méteres emlékfutást.

A rendezvényen közreműködik a Felső-liptói Szlovák Kurucezred Vavrisóból, az Északi Szabad Hajdúk Hagyományőrző Egyesület, a Szent László Vitézei Egyesület és a Sipeki Tüzérek.

A hagyományőrzők a toborzást, a kiképzést, a seregszemlét is megidézik, valamint egy kuruc-labanc csatát, sőt a fejedelmi beszédet is. Fellép a Keleti Szél zenekar.

A kastélyban tárlatvezetést tartanak a Petőfi és Rákóczi, valamint a Rákóczi állama című kiállításokban, és megnyitják a Haynald és Lipthay című fénykép-kiállítást.

Kora este ünnepi menet indul a ferences templomba, ahol a fejedelmi ima után megtekintik a kolostor Rákóczi-szobáját. Koszorúkat helyeznek el a Rákóczi-emlékműveknél, a napot fáklyás-fegyveres-zenés felvonulás zárja a Nógrád vármegyei Szécsényben.

1705. szeptember 12-e és október 3-a között a szécsényi rendi gyűlésen fogadták el a Rákóczi-szabadságharc legfontosabb állami és politikai döntéseit. II. Rákóczi Ferencet szeptember 17-én vezérlő fejedelmévé választották, a fejedelem mellé 25 tagú tanácsadó testületet választottak, a gazdasági ügyek irányítására gazdasági tanácsot hoztak létre, és szenátusi kancellária felállításáról is döntöttek.

A szécsényi országgyűlésen többek között törvénykönyvet alkottak a kuruc seregeknek, meghatalmazták Rákóczit, hogy béketárgyalásokat folytasson Béccsel, és itt születtek meg a vallási békét segítő törvények is.

A vezérlő fejedelem ezután is többször megfordult Szécsényben; így 1706. április 23-án és október 7-én, majd a trencséni csatavesztést követően, 1708 augusztusában több napig tartózkodott itt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár