2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

A női önállóságot nem tűrő Hollywood gyűrte maga alá a tragikus sorsú Frances Farmert

2020. november 19. 14:52 Balázs-Piri Krisztina

Lesz-e még reggel, amire ébredünk?

A második világháború éveiben járunk, Japán és Amerika már hadban állnak, és elsötétítési rendelet van érvényben az egész országban. Frances kivilágított autóját Santa Monicában egy este megállítják a rendőrök: a színésznőnél nincs jogosítvány, és igen agresszíven lép fel az igazoltatás során. Gyanítják, hogy sokat ivott.

Az éjszakát a rendőrőrsön tölti, a rá másnap kiszabott büntetést azonban nem fizeti meg. Letartóztatási parancsot adnak ki ellene. Közben feljelentés érkezik Frances fodrászától is, aki azt állítja, a sztár megütötte. Egy hotelszobában találnak rá részegen, a letartóztatásnak ellenáll, az egyik rendőrt leüti, a másikat megsebesíti – végül is a családnak sikerül elérnie, hogy börtön helyett a Los Angeles-i General Hospital pszichiátriájára vigyék, ahol a diagnózis: bipoláris depresszió.

Egy másik intézményben paranoid skizofréniát állapítanak meg. Inzulinsokk-terápiával kezelik, ami akkoriban bevett gyógymód volt. Később hazaengedik, majd újra intézetbe kerül, ezúttal elektrosokkal kezelik.

1944 nyarán gyógyultnak nyilvánítják ugyan, de a következő év májusában szülei kérésére újra intézetbe szállítják, a következő öt évet ott tölti. Frances Farmer halála után megjelent Lesz-e még reggel, amire ébredünk? című önéletrajzi írása szerint ez az öt év maga volt a pokol. Visszaemlékezésében brutális kezelésekről, durva bánásmódról számolt be: gyakran megalázták, bántalmazták, szexuálisan is kihasználták.

A kórházban töltött időszakot elviselhetetlen terrorként jellemezte: nemegyszer saját ürülékével etették, orvosai-ápolói megerőszakolták, kényszerzubbonyt erőltettek rá, kezelés címén jeges fürdőbe merítették, és rendszeresen odaláncolták párnázott szobája falához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A Paramount stúdió a sikeres próbafelvételek után hétéves szerződést kötött a lánnyal, akinek a karrierje mégsem ívelt rakétasebességgel felfeléFarmer első férjével, Leif EricksonnalOlyan hírességekkel forgathatott, mint Bing Crosby, Cary Grant vagy Tyrone Powel, ám velük ellentétben Francis nem akart behódolni a stúdióknakA feljelentések után egy hotelszobában találtak rá részegen. A letartóztatás során nem mutatott együttműködést, az egyik rendőrt le is ütötte. Végül nem börtönbe, hanem pszichiátriára került, ami maga volt a pokol.„Őrült” vagy csak „illetlenül” öntudatos?1958-ban visszatért a szakmába, az NBC-nél saját tévéműsort kapott, és élete végén még nagy színházi darabokban is beugrott egy-egy főszerepre

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár