2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

A női önállóságot nem tűrő Hollywood gyűrte maga alá a tragikus sorsú Frances Farmert

2020. november 19. 14:52 Balázs-Piri Krisztina

Árnyékvilágban minden megtörténhet

William Arnold 1978-as Árnyékvilág című könyvében, amit Frances emlékének szentelt, ha lehet, még tovább ment. Azt állította, hogy a színésznőn lobotómiát hajtottak végre, vagyis frontális agyi lebenye kimetszésével próbálták meggyógyítani.

Tagadhatatlan, hogy az 1936-ban az Antonio Egas Moniz tökéletesítette módszer, amelyért a tudós 1949-ben Nobel-díjat kapott, rendkívül népszerű volt a pszichiátriai gyógymódok között, és gyakorlatilag minden mentális probléma – skizofrénia, depresszió, szorongás – kezelésére alkalmazták.

Ismeretes, hogy Rosemary Kennedyn, a későbbi elnök húgán 1941-ben hajtottak végre ilyen beavatkozást, és ezzel a 23 éves, előtte hangulatingadozásokban szenvedő lányt egy életre megnyomorították, egy kisgyermek szellemi szintjére süllyedt vissza. Nos, ami Frances Farmert illeti, egész családja és három exférje is tagadta, hogy a színésznőn valaha is lobotómiát hajtottak volna végre – végül az író is bevallotta, hogy könyvének egyes részei csupán fikciók. Bár – tette hozzá még akkor is –„árnyékországban minden megtörténhetett”.

Frances Farmer sorsának későbbi alakulása azonban azt mutatja, hogy ilyen brutális beavatkozásra valószínűleg nem került sor. Mégis a keringő pletykák révén a színésznő története is a lobotómiát ellenzők táborának egyik adujává vált. Erősítette az 1959-ben született Száll a kakukk fészkére című regény hatását. A könyv az író, Ken Kesey veteránkórházi elrettentő tapasztalatai alapján készült, de a benne bemutatott brutalitások miatt csak 1962-ben jelenhetett meg, és még laikusok számára is végérvényesen megkérdőjelezte az eljárás etikusságát. Lobotómiát ma már sehol sem alkalmaznak a pszichiátriában.

Francis Farmer hányattatásai az elmondottakkal még nem értek véget. 1950-ben anyja felügyelete alá került, igaz, három év múlva visszakapta jogi cselekvőképességét, megszűnt felette a gyámság. Kaliforniába költözött, ahol álnéven titkárnőként dolgozott, de egy újságíró felismerte, és a riport után megint reflektorfénybe került.

Még 1951-ben férjhez ment Alfred Lobley-hoz, majd elvált, harmadik férje a televíziós szakember Leland Mikesall lett, aki segített neki a szakmai visszatérésben. 1958-ban újra forgatott, a híres Ed Sullivan Show-ba is bekerült, sőt az NBC tévétársaságnál saját műsora is lett – amíg újból inni nem kezdett.

1959-ben megkeresztelkedett, sokak szerint illegális abortuszai miatti lelkiismeret-furdalásai tették hívő katolikussá. Élete végén még nagy színházi szerepekben is fellépett, játszhatott Csehov Sirályában, sőt utoljára Dürrenmatt darabjában Claire Zachanassiant alakította. Az öreg hölgy szerepében búcsúzott a színpadtól és az élettől.

A láncdohányos színésznővel 1970-ben nyelőcsőrák végzett. Még ötvenhét éves sem volt. Pontosan diagnosztizálni a betegségét utólag szinte lehetetlen. Minden bizonnyal alkoholfüggő volt, de makacs szókimondása és szabadságvágya is hozzájárulhatott ahhoz, hogy „őrültnek” bélyegezzék egy olyan korban, amikor egy nőnek nem illett túlságosan függetlennek és öntudatosnak lennie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A Paramount stúdió a sikeres próbafelvételek után hétéves szerződést kötött a lánnyal, akinek a karrierje mégsem ívelt rakétasebességgel felfeléFarmer első férjével, Leif EricksonnalOlyan hírességekkel forgathatott, mint Bing Crosby, Cary Grant vagy Tyrone Powel, ám velük ellentétben Francis nem akart behódolni a stúdióknakA feljelentések után egy hotelszobában találtak rá részegen. A letartóztatás során nem mutatott együttműködést, az egyik rendőrt le is ütötte. Végül nem börtönbe, hanem pszichiátriára került, ami maga volt a pokol.„Őrült” vagy csak „illetlenül” öntudatos?1958-ban visszatért a szakmába, az NBC-nél saját tévéműsort kapott, és élete végén még nagy színházi darabokban is beugrott egy-egy főszerepre

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár