2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A megszokottnál ötször többen vettek részt a Hitler-relikviák árverésén Németországban

2019. november 22. 12:43 MTI

A szervezők által vártnál sokkal nagyobb érdeklődés mellett zajlott az Adolf Hitler és más náci vezetők állítólagos személyes tárgyaiból rendezett árverés a München melletti Grasbrunnban szerdán.

A Mein Kampf egyik ezüstborítású "luxuskiadása" a becsült leütési ár duplájáért, 130 ezer euróért cserélt gazdát, 135 ezer eurót adtak egy Vaskereszt Lovagkeresztje tölgyfalombbal, kardokkal és gyémántokkal katonai kitüntetésért.

A várt összeg csaknem duplájáért, 4600 euróért kelt el Eva Braun egyik koktélruhája. A Hitler állítólagos keménykalapjáért fizetett 50 ezer euró viszont nagyjából megfelel a várakozásoknak.

A Hermann Historica aukciósház által rendezett hasonló árveréseken még soha nem volt ekkora az érdeklődés, az interneten a szokásosnál ötször többen licitáltak, és az árverési terembe is sokan csak állva fértek be - mondta el Bernhard Pacher, az aukciósház igazgatója.

A tervezettnél sokkal tovább elhúzódó eseményen mintegy 800 Hitlerhez, Göringhez, Goebbelshez és más náci vezetőkhöz köthető "relikviákat" árvereztek el.

Zsidó szervezetek a "visszataszító" árverés lefújását kérték az aukciósháztól, mert - mint Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Egyesület elnöke kifejtette - az efféle emléktárgyaknak nincs valós történelmi értékük, ellenben olyanok vásárolják meg őket, akik a nácizmus dicsőítésére és mentegetésére használják azokat.

Az aukciósház igazgatója azzal igyekezett igazolni az árverést, hogy a tárgyakat úgymond múzeumoknak, állami gyűjteményeknek és komoly, a korszakhoz kritikusan viszonyuló magángyűjtőknek szánják, nem szándékuk "a nácizmus rejtőzködő rajongóinak előcsalogatása".

A Die Welt az árverésről szóló tudósításában ugyanakkor arról számolt be, hogy a magas leütési árakat aligha engedhették meg maguknak a pénzhiánnyal küszködő állami múzeumok.

A lap szerint emellett kételyek fűződnek egyes tételek eredetiségéhez, így például az állítólag Hitlernél talált, 130 ezer euróért eladott keménykalapéhoz. Egy Hitler-fotót, amelyet testőrének, Ulrich Grafnak dedikált a náci diktátor, 46 ezer euróért adtak el, holott még bizonyításra szorul az aláírás eredetisége, ami igazi "értékét" adja.

Nem fér kétség annak a levélnek és levelezőlapnak az eredetiségéhez, amelyet Hitler fiatalkori barátjának, August Kubizeknek írt 1908-ban. Ezt a kettőt - Kubizek egy rajzával együtt - 163 800 euróért adták el, holott - mint azt az aukciósház is elismerte - a dokumentumok Ausztriából való kivitelére nincs is engedély, és kétséges, hogy az megszerezhető-e.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Különféle jelvények az árverésen (kép forrása: tbsnews.net)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár