2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Jézus kód: a torinói lepel titkai

2015. szeptember 24. 14:02

1898-ban Secondo Pia készítette az első fotót a torinói lepelről. E fénykép alapján ismerte meg a világ azt az ereklyét, amely állítólag Jézus testét borította a halála után.1978-ban, az USA légierejének egykori fizikusa, John Jackson elsőként kapott engedélyt a lepel tanulmányozására. Az Egyesült Államok mikro kémiai laboratóriumaiban zajlott vizsgálatok megállapították, hogy a leplen valóban vér található. A textília keletkezésének pontos idejét azonban tisztázni kellett.

Erre csak 10 évvel később, 1988-ban nyílt lehetőség, amikor a katolikus egyház engedélyezte, hogy a vászonból mintát vegyenek, hogy a szén-izotópos eljárás segítségével meghatározható legyen a lepel kora. A vászon széléből ezért kis darabokat vágtak ki és három, független laboratóriumba küldték a mintákat. Londonba, Zürichbe és Arizonába. A vizsgálatok során megállapították, hogy a lepel nem Krisztus korából, hanem a XIII. századból származik.

A torinói lepel vonzereje ennek ellenére nem csökkent, az azonban sokakat foglalkoztat, hogy hogyan került Jézus arca a lepelre.Egy dél-afrikai művészettörténész professzor, Nicolas Allen állítja: ez a világ legelső fényképe. Vajon hogyan bizonyította?

Erre és számos más, a történelem leghíresebb emberével kapcsolatos kérdésre választ kaphatunk A Jézus kód című új, hat részes sorozatban, amelyben a világ legnevesebb egyetemeinek (Yale, Harvard, Princeton és Oxford) képviselői szólalnak meg,  biztosítva a téma hiteles történelmi és teológiai hátterét. A sorozat szombat és vasárnap esténként a Spektrum csatornán látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár