2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A halálbüntetés sem riasztotta vissza a középkor útonállóit

2024. március 17. 16:05 Múlt-kor

Az érinthetetlen: Ghino di Tacco

A sokszor csupán Ghinóként emlegetett 13. századi itáliai rabló szintén nemesi születésű volt, az ő esetében azonban „családi vállalkozásként” indult az utazók kirablása a Sienai Köztársaság területén, ahol az egyház súlyosan megadóztatta a világi földbirtokosokat.

Édesapjával, nagybátyjával és öccsével a „négyek bandája” néven voltak ismertek, tevékenységük pedig eleinte immunitást élvezett a törvény előtt, mivel erős pártfogóik, a Cacciacontik birtokában voltak a környékbeli várak.

Idővel túlmentek egy határon, ezért édesapját és nagybátyját kivégezték. Ghinót végül csak száműzték, de ő Radicofani nehezen bevehető erődítményét elfoglalva folytatta tovább a rablást. Az utazókat (sokszor zarándokokat) megállítva átnézte ingóságaikat, majd nagy részüket elkobozta – annyit azonban mindig hagyott náluk, hogy túléljenek, és a történetek szerint ilyenkor meg is vendégelte őket.

Ghino végül bosszúból megölte a bírót, aki halálra ítélte édesapját és nagybátyját, skalpját pedig sokáig Radicofani falain tartotta közszemlén. Ezért a tettéért is sikerült elkerülnie aztán a felelősségre vonást: foglyul ejtette Cluny apátját, miközben az Róma felé tartott.

Miután a legenda szerint kikúrálta a gyomorbántalmakkal küzdő apátot, az meggyőzte magát a pápát arról, hogy részesítse kegyelemben Ghinót. Ezt követően – a róla megemlékező források szerint – békében élte le napjait.

Meg kell azonban említeni, hogy habár Ghino di Tacco a legtöbb forrás szerint békében, természetes okokból halt meg, a közel kortárs Benvenuto da Imola szerint erőszakosan – azonban nem bűnöző életmódja következtében. Benvenuto szerint miután mind a pápától, mind a Sienai Köztársaságtól kegyelmet kapott, nem volt többé oka rejtőzködve élni – éppen ellenkezőleg, a nyilvánosság előtt kezdett jótékonykodni. A történet e változata szerint éppen egy dulakodásnak igyekezett véget vetni egy parasztokból és egy katonákból álló társaság között, amikor megölték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A sandwichi csata, amelyben Szerzetes Euszták életét vesztetteA „toszkán Robin Hood”, Ghino di Tacco szobraRobert Bruce skót király (1274-1329) a bannockburni csatában megöli Henry de Bohlent. Az igazi Thomas Dun vélhetően Robert oldalán harcolt kalózként.Pier Gerlofs Donia egy kora újkori könyvillusztrációnOtto Bache: „Az összeesküvők ellovagolnak Finderupból Klipping Erik meggyilkolása után 1286. Szent Cecília éjjelén”, 1880. A népszerű legenda szerint V. (Klipping) Erik dán királyt Stig Andersen Hvide saját kezével ölte meg, amiért az elcsábította feleségét.A tettre kész Robin Hood egy újkori illusztráción. Az embereivel az erdőben bujkáló, törvényen kívüli hős toposzának rendkívül mély kulturális gyökerei vannak, amelyek az átlagember vágyaiból erednek.Robin Hood vívja harcát a tímárral

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár