Kalandos középkor

"A Habsburg Birodalomban a hazáért harcoló magyar katonák is hősök"

2015. március 12. 17:04

Hadik András huszártábornok, császári tábornagy halálának 225. évfordulójára emlékeztek csütörtökön Budapesten, a Budai Várnegyedben található Hadik-szobornál - közölte az MTI-vel az eseményt szervező Nemzeti Örökség Intézete. 

Hadik
Hadik András katonái

Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője az eseményen arról beszélt, hogy a nemzetnek kötelessége emlékeznie mindazokra a katonákra, akik a hazáért küzdöttek, még akkor is, ha ezt idegen uralkodók szolgálatában tették. "Méltatlan dolog őket kitenni a nemzeti emlékezetből, vagy bármely téves nézet vagy ideológia miatt őket rosszul megítélni. A Habsburg Birodalomban a hazáért harcoló magyar katonák is hősök" - idézi a közlemény Töll Lászlót.

Hadik András (1710-1790) életútjának legfontosabb állomásairól Farkas Gyöngyi főtanácsos, a Hadtörténelmi Levéltár főlevéltárosa beszélt az eseményen. A kisnemesi családba született Hadik András 1732-ban kezdte meg katonai szolgálatát egy magyarokból szervezett huszárezredben, ahol gyorsan haladt előre a ranglétrán, 1747-ben már tábornok volt. Leghíresebb haditette, a mélyen az ellenséges vonalak mögött fekvő porosz főváros, Berlin megsarcolása volt 1757-ben, a hétéves háború (1756-1763) alatt.

Hadik mintegy 4 ezer katonával, éjszaka menetelve érte el Berlint, amelyet elfoglalva hatalmas váltságdíjjal térhetett haza. Haditettével kiérdemelte a Mária Terézia-rend nagykeresztjét, a háború befejezése után pedig grófi címet és jelentős birtokokat kapott. Az erdélyi kormányszék vezetőjeként ő indítványozta először Magyarországon a jobbágyság felszámolását. Később az Udvari Haditanács elnöke lett, és a Habsburg Birodalom legkiválóbb hadvezéreként tartották számon.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!