2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gyógyszeriparban, a közlekedésben és a számítástechnikában is óriási előrelépést hozott a II. világháború

2021. április 28. 17:10 Múlt-kor

Alkalmazható penicillin

A könnyen elérhető formában gyártható antibiotikumok előtt a legkisebb vágások vagy karcolások is halálos vérmérgezéshez vezethettek a világ bármely pontján.

Habár Alexander Fleming skót bakteriológus és immunológus már 1928-ban felfedezte a penicillint – egy szerencsés véletlennek köszönhetően –, orvosi készítményként való tömeggyártása csak a második világháború során indult meg.

Az amerikai hadügyminisztérium számára a penicillin előállítása a sürgős célok közé tartozott – egy propagandaplakáton még „a halállal szembeni versenyként” is aposztrofálták a sorozatgyártást.

A hadiorvosokat lenyűgözte az anyag fájdalomcsillapító képességén túl az is, hogy alkalmazása mennyivel növelte a betegek túlélési esélyeit, és általában véve megkönnyítette a tábori körülmények közötti betegápolást.

Az Egyesült Államok annyira kulcsfontosságúnak tartotta a penicillint, hogy az 1944. júniusi normandiai partraszállásokra készülve 2,3 millió dózist állítottak elő belőle a szövetséges csapatok számára. A háború után pedig már a civilek is részesülhettek a „csodaszer” előnyeiből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Jonas SalkAz első, 1940-ben szolgálatba állított szovjet radarrendszer, a RUSz–1 vevőegységeJean Jennings Bartik (b) és Frances Bilas Spence (j) programozónők kezelik az ENIAC-otEgy amerikai szanitéc vérplazma-átömlesztést hajt végre egy katonán Szicílián, 1943.Charles Drew„A penicillinnek köszönhetően ő haza fog jutni!” – korabeli hirdetés a Life magazinbanHeinkel He 178A Gloster-Whittle E 28/39 felszállás közben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár