2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

2018. november 22. 13:16 Múlt-kor

Robin Hood egyes társai és más szereplők is azonosíthatók a történelem által ismert személyekkel

Little John, Skarlát Will és Much, a molnár fia a legkorábbi Robin Hood-balladákban is feltűnnek, bandája más tagjai – Tuck barát, Alan-a-Dale és mások – csak később kerültek hozzáadásra. Kétségtelenül Little John fordul elő a leggyakrabban, de Little Johnnak vagy John Little-nek nevezett emberek majdnem olyan gyakorisággal fordulnak elő a középkori angol dokumentumokban, mint Robin Hoodnak nevezettek.

A „történelmi John” ugyanolyan rejtélyes alak, mint a banda vezére, azonban a derbyshire-i Hathersage templomkertjében lévő állítólagos sírja meglehetősen érdekes. A kövek és korlátok modernek, de egy korábbi emlékmű egy része, amelyen az igen kopottas L és I (vagy J) betűk olvashatók, ma is látható. A birtok akkori tulajdonosa, James Shuttleworth, kiásta a helyet 1784-ben, és egy kimondottan nagyméretű, 72 centiméternél is hosszabb combcsontot talált. A csont a történetek szerint igen sok balszerencsét hozott, egészen addig, míg végül vissza nem temették.

A yorkshire-i Loxleyban található volt egy 1637-re már romos kunyhó, amely állítólag Robin Hood szülőháza volt, a már említett Hathersage-ben pedig egy, amelyben állítólag Little John töltötte utolsó éveit.

Egy alternatív megközelítés is többször előtérbe került az idők során, miszerint Robin Hood egyes ellenfeleinek azonosításával lehet a valódi személy történelmi korát meghatározni, a balladák azonban kizárólag címeik szerint utalnak Nottingham bírójára, a yorki Szent Mária-kolostor apátjára, és másokra, nem pedig nevük szerint. A precizitás hiánya frusztráló, azonban észben kell tartanunk, hogy különféle korok népszerű irodalmáról van szó, nem pedig hivatalos emléknek szánt szövegekről. Robin Hood meséjének egyik vonzereje éppen az, hogy szinte bárhol, bármikor elhelyezhető a történelemben, de akár a világban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A zárda kapuslakásaJános angol királyAz állítólagos sír napjainkbanRobin Hood és emberei mulatnak az erdőbenMarian és Robin HoodLittle John állítólagos sírja napjainkbanRobin Hood állítólagos sírköveAz edwinstowe-i Szent Mária templomI. (Oroszlánszívű) Richárd angol király

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár