2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

2018. november 22. 13:16 Múlt-kor

Az angol mondavilág egyik legismertebb alakja a „tolvajok fejedelme”, Robin Hood, aki az elnyomott köznép és az igazság nevében lépett fel a korrupt hatóságok ellen. A történet igen régi, és az idők során rengeteg elmélet született arra vonatkozóan, hogy egyes szereplői valódi személyek, illetve hogy Anglia különböző pontjain valódi helyszínek köthetők a legendához. Alább felsorolásra kerül hét népszerű állítás, amelyek azonban korántsem olyan egyértelműen igazak, mint amennyire sokan annak tartják őket.

Robin Hood valós személy volt

Robin Hood kitalált, archetípusos hős, akinek életútja összefoglalja keletkezési korának sok gyakori frusztrációját és ambícióját. A Robin (vagy Robert) Hood (más alakokban Hod vagy Hude) gyakori beceneve volt Angliában a piti bűnözőknek már legalább a 13. századtól – lehetséges, hogy nem véletlenül hangzik úgy a „Robin” név, mint a „robbing” (rabol) ige – azonban egyetlen korabeli író sem ír Robin Hoodrol, mint konkrét személyről.

Voltak természetesen személyek, akik hasonlítottak a ma élő Robin Hood-képre, például a szökevények, akik szembeszálltak a szigorú és népszerűtlen angol erdőtörvényekkel (amelyek értelmében óriási kiterjedésű félvad erdőségekben kizárólag a király és udvara vadászhatott) – ezeket az embereket általában nagyra tartotta a parasztság. De azt a személyt (vagy akár több személyt is), akinek tettei ihlették Robin Hood meséjét, vélhetően nem Robin Hoodnak hívták saját életében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A zárda kapuslakásaJános angol királyAz állítólagos sír napjainkbanRobin Hood és emberei mulatnak az erdőbenMarian és Robin HoodLittle John állítólagos sírja napjainkbanRobin Hood állítólagos sírköveAz edwinstowe-i Szent Mária templomI. (Oroszlánszívű) Richárd angol király

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár