2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A frontra szökő grófkisasszonytól a cigarettázó vértanúig: hét híres önfeláldozó nő

2021. március 18. 14:24 Múlt-kor

„Ki lehet a tébolyult lány?”

A New York Times 1887-ben egy „rejtélyes lelencről” cikkezett, aki „vad és űzött pillantással néz”, és egyre csak azt sikoltozza: „Nem emlékszem, nem emlékszem!”

A titokzatos, tébolyult lány rendkívül koszos ruházatban jelent meg egy átmeneti munkásszállón, és egy éjszaka alatt elérte, hogy mindenki féljen tőle, és tébolyultnak nyilvánítsák. Az egyébként gyönyörű nőt – aki kubai menekültnek mondta magát – másnap átszállították a Blackwell-szigeti elmegyógyintézetbe.

Az intézményben áldatlan állapotok uralkodtak: az étel ehetetlen, a víz romlott volt, a bent lakók körül patkányok rohangáltak, miközben fagyos szél járta be a fűtetlen épületet.

Az ott dolgozók rendszeresen kegyetlenkedtek az elmebetegekkel, akiknek némán kellett tűrniük, hogy fejükre vödörszám zúdítják a hideg vizet.

A rejtélyes nő tíz nap elteltével távozhatott az intézmény falai közül. Nem sokkal később kiderült, hogy nem más ő, mint Nellie Bly, a „száguldó riporter”, akinek Joseph Pulitzer adta azt a feladatot, hogy őrültséget színlelve jusson be a hírhedt épületbe, majd miután kihozta őt, írjon egy leleplező cikket az ott folyó tevékenységről.

Tíz nap az őrültek házában című írásával elérte, hogy New York városa egymillió dollárt juttasson a gyógyintézetnek, hogy kirúgják a kegyetlenkedő ápolókat, megszüntessék az embertelen állapotokat, és szabadon engedjék a mentálisan egészséges fogvatartottakat.

„A bolondokháza a Blackwell-szigeten embereknek szánt patkányfogó, ahová könnyű bekerülni, de ha egyszer valaki bent van, lehetetlen onnan kijutni” – summázta tapasztalatait Nellie, aki nem kis rizikót vállalt embertársai sorsáért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár