2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

A felpörgetett propaganda sem tudta rávenni a Csehszlovákiába költözésre a békési szlovákokat

2020. május 14. 12:40 Csernus Szilveszter

Csehszlovák trükközés

Az 1941-es magyar népszámlálás 76 ezer szlovák anyanyelvűt talált a trianoni határok között (a szlovák származásúak száma ennek másfélszerese volt). A CSÁB mindezek ellenére egy 96 ezer nevet tartalmazó névsort adott át a magyar kormánynak 1946 nyarán.

Prága valódi célja ugyanis Csehszlovákia magyaroktól való megtisztítása volt - ezért igyekeztek minél nagyobb számot megadni, hogy még több magyart küldhessenek el a másik oldalon.

A csehszlovák névsor több mint húszezer olyan ember nevét tartalmazta, akik már elhunytak, eltűntek, vagy már évekkel ezelőtt elköltöztek. A magyar hatóságok ellenőrzésén fennakadt a szélhámosság, így a Magyarországról Szlovákiába telepítendő személyek száma 73 ezer főben állapodott meg.

1946. május 10-én a prágai törvényhozás ellenszavazat nélkül fogadta el a lakosságcsere-egyezményt - ami nem meglepő, lévén hogy azt csak cseh és szlovák képviselők alkották. Ugyanezen a napon került a magyar Nemzetgyűlés elé az ügy.

Az abszolút parlamenti többséget alkotó FKGP bojkottálta a lakosságcsere ügyét és képviselőik egyszerűen kisétáltak a teremből, határozatképtelenné téve a Nemzetgyűlést.

Május 14-én végül a FKGP is belátta: az aláírt egyezményt be kell cikkelyezni, így a honatyák többsége megszavazta azt, majd június 22-én Tildy Zoltán köztársasági elnök aláírta és kihirdette, így törvényes keretek közé került a csehszlovák-magyar lakosságcsere.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár