2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

A fehér faj felsőbbrendűségét hirdették a 20. század eleji kisded-szépségversenyek az Egyesült Államokban

2020. május 28. 19:55

A 20. század eleji Amerikában az emberek előszeretettel látogatták az állami vásárokat, hogy megcsodálják a díjazott lábasjószágokat, az óriás zöldségeket, a legfinomabb pitéket – és a „legjobbnak” minősített csecsemőket is.

csecsemő
Kép forrása: Wikimedia Commons

A tökéletes fizikumért 700 pontot adtak

Az Amerikában csak „Better Babies” („Jobb Babák”) versenyeknek titulált rendezvényeken a bírák fizikális és mentális adottságaik alapján pontozták a benevezett kisdedeket, és díjakkal halmozták el a „legfittebb” babák szüleit.

A versenyeket a higiénikusabb és egészségesebb életmód népszerűsítése végett hívták életre, de a bébimustrák egy sötét oldallal is bírtak: a versenyekre ugyanis begyűrűztek a fajnemesítés, az eugenika alapelvei, és a minősítés nem csak a csecsemőkre, de azok családjaira is kiterjedt.

Az első Better Babies vetélkedőre a Louisianai Állami Vásáron került sor 1908-ban. Egy 1913-as újságcikk a következőképpen írta le ezeket a versenyeket: „Egy orvos pontozza a csecsemőket pontosan úgy, ahogy a haszonállatokat szokás… Először meg kell határozni az alapelveket, amelyek alapján a pontozás zajlik, aztán ezek alapján lehet az összehasonlítást végezni, hogy a példány mennyire van közel a tökéletes termékhez.”

Ez a gyakorlatba ültetve úgy zajlott, hogy nővérek és orvosok megvizsgálták a benevezett csecsemők mellkaskerületét, megmérték a súlyukat, majd tesztelték mentális képességeiket. A szégyenlősebb babák, akiket nem tudtak rávenni arra, hogy az interaktív felméréseken részt vegyenek, pontokat veszítettek.

Egy ezer pontos skálán 700 pontot lehetett szerezni a fizikai adottságok és a megjelenés alapján, maximum 200 pont járt a tökéletes mentális állapotért és 100 pont járt a fizikai mérések után. A győztesek szülei egy ezüsttrófeát vihettek haza.

A Better Babies vetélkedő ötlete a nővérként dolgozó Mary DeGarmo fejéből pattant ki, aki jobb egészségi és higiénés viszonyokat szeretett volna teremteni a gyermekgondozás területén. A nővér egy louisianai orvossal összeállított egy ponttáblázatot, amelyet alapul véve az anyák lemérhették, mennyire sikeresek a gyermekgondozásban.

DeGarmo ötlete felkapottá vált, és gyorsan terjedni kezdett az Egyesült Államokban. Az 1910-es években a Woman’s Home Companion magazin egy irodát is létrehozott a versenyek népszerűsítése céljából és egy nemzeti ponttáblázatot is kiadott.  A magazin közleménye szerint a versenyeknek komoly célja is volt: „A bájos ötlet mögött komoly tudományos célok húzódnak meg – egészséges, szabványos, és évről évre jobb csecsemők.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Üveggyári munkásfiúk baseballcsapata, Indiana állam, 1908. (kép forrása: Wikimedia Commons)Vásár a pennsylvaniai Allentownban, 1900. (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: FlickrÁrnyékba húzódó városi gyermekek az 1911-es keleti parti hőhullám idején (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 10.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár