2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A cseh államfők festménygyűjteményéből nyílt kiállítás Prágában

2018. szeptember 13. 10:51 MTI

Huszadik századi cseh államfők által összegyűjtött festményekből nyílt kedden kiállítás a Prágai Várban.

A több mint 130 alkotást bemutató és nagy érdeklődésre számot tartó tárlat december közepéig lesz látható a Hradzsin egykori Császári lovardájában.

Az egyedi gyűjtemény első darabjait 1920-ban szerezte be Tomáš Garrigue Masaryk, Csehszlovákia első elnöke. Masaryk ugyanis 1920 tavaszán 70. születésnapjára több millió koronát kapott támogatóitól. Ebből jött létre a Masaryk Nemzeti Alap, amelynek kamatait az elnök döntése szerint kulturális és művészeti célokra kellett felhasználni. Masaryk elnöksége idején (1918-1935) elsősorban 19. század végi és 20. század eleji, hagyományos stílusú alkotásokat részesítette előnyben, míg utóda, Edvard Beneš (1935-1938 és 1945-1948) inkább a korabeli modern alkotók műveit kedvelte.

Emil Hácha - aki a 2. világháború idején volt a Cseh-Morva Protektorátus elnöke - viszont olyan alkotásokat keresett, amelyek nem sértették a korabeli náci megszállók ízlését. Klement Gottwald, az 1948 februári rendszerváltás után hatalomra került első "népi demokratikus" államfő (1948-1953) a nemzeti ihletésű alkotásokat kedvelte. A Masaryk Nemzeti Alap működése a múlt század ötvenes éveinek első felében megszűnt.

A prágai tárlaton több Josef Mánes-, Mikoláš Aleš- és Antonín Slavíček-alkotás is megtekinthető. Szakértők szerint Josef Vojtěch Hellich alkotása a kiállítás legértékesebb darabja, a festményen Božena Němcová cseh írónő látható. Ez a portré állítólag Masaryk dolgozószobáját díszítette.

A festménykiállítást a Hradzsin díszes történelmi bútordarabjai egészítik ki. A bútorokat a szlovén Jože Plečnik tervezte, aki Masaryk idejében a Prágai Vár főépítésze volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár