2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A börtönbe zárt CPg

2023. március 12. 10:35 Takács Tibor

A hetvenes évek közepén egy új ifjúsági szubkultúra alakult ki Angliában, amely a popipar által beszippantott és sterilizált rockzenében újra felélesztette a lázadás szellemét: a punk. Ennek hulláma hamar szétterjedt a nyugati világban, majd – némi fáziskéséssel – Magyarországot is elérte, kikényszerítve a pártállami rendszer reakcióját. A különböző intézmények eltérően viszonyultak a megjelenéséhez. Az állampárt ifjúsági szervezete, a KISZ például (a mederbe terelés szándékával) igyekezett felkarolni az új, „amatőr” együtteseket, de a különböző művelődési házak is teret adtak nekik. Ezzel szemben a rendőrség, különösen vidéken, deviánsnak tekintette és üldözte a punkokat. Az állambiztonság pedig kifejezetten politikai kérdésként kezelte a jelenséget.

CPg

A Budapesti Rendőr-főkapitányság III/III. Osztályának „Zefir” fedőnevű titkos megbízottja (tmb.) 1978 februárjában jelentette, hogy az „utóbbi időben új irányzat terjedt el a fiatalok között, a »punk« Angliából indult el, lényege a megbotránkoztatás. […] Magyarországon most télen kezdődött a hatása.” Ismereteink szerint ez az első eset, amikor az állambiztonsági tisztek – a sajtón kívül – találkozhattak a punkkal.

„Zefir” tartótisztje úgy látta, hogy az értesülésből „konkrét politikai következtetést még nehéz lenne levonni, de bizonyos jelek azt mutatják, hogy a »mozgalom« könnyen az anarchizmus irányába csúszhat”.

A helyzet egyértelmű: alighogy megjelent hazánkban, az állambiztonság máris potenciális politikai veszélyforrásként értékelte az irányzatot.

A punkokat (zenészeket és rajongóikat: ez esetben a kettő nem vált szét élesen) erőszakos, garázda, részeges alakoknak látta és láttatta, akik ellenséges kijelentéseket tesznek, ellenséges magatartásformát népszerűsítenek, olykor náci jelképeket aggatnak magukra – egyszóval akik veszélyt jelentenek a rendre és a rendszerre, és akiket ezért meg kell figyelni, és ha szükséges, fel kell lépni ellenük.

Megmutatták, mi az a punk

Bár a magyarországi punk túlnyomórészt budapesti jelenség volt, az irányzat vidéken is felbukkant.

Mindenekelőtt a jugoszláv határhoz közeli Szegeden – odaát ebben a tekintetben valamivel szabadabb volt a légkör, és a határ mentén itthon is fogható rádiók is játszottak punkzenét. A városban több, magát már kifejezetten punk jelzővel ellátó zenekar alakult, amelyek közül kétségkívül a CPg (Coitus Punk group) tett szert a legnagyobb hírnévre.

Az együttest 1979 végén alapították szegedi középiskolások, a tagok többször cserélődtek, a „klasszikus” felállás csak 1982 tavaszán jött létre, amikor Haska Béla énekes csatlakozott a két alapítóhoz, Benkő Zoltán („Güzü”) gitároshoz és Nagy Zoltán („Kutyás”) doboshoz, valamint a zenekarba 1981 őszén bekerült Varga Zoltán („Takony”) basszusgitároshoz.

Számos izgalmas írással találkozhatsz még a Múlt-kor magazin tavaszi számában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár