2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

A béke szószólójává és az ártatlanok segítőjévé vált a vietnámi háború idején lefotózott „napalmlány”

2021. július 2. 08:32 Múlt-kor

1972. június 8-án született meg a világ egyik leghíresebb sajtófotója. A „napalmlány” az értelmetlen erőszak és az ártatlan áldozatok szenvedésének közismert jelképévé vált. Vajon mi vezetett el odáig, hogy egy kilencéves kislánynak súlyosan megégve és meztelenül kellett menekülnie a biztos halál elől? Mi történt azóta a kép főszereplőjével?

A napalmlány
A kilencéves Phan Thị Kim Phúc és más áldozatok menekülnek a napalmos légicsapás elől, amely a menedékükként szolgáló templomot találta el

Háborúra virradó nap

1972. június 8-án egy átlagosnak tűnő nap kezdődött el a dél-vietnámi Trảng Bàng településen, amely körülbelül 40 kilométerre fekszik Saigontól (ma Ho Si Minh-város). Az ekkor már régóta zajló vietnámi háborúban a résztvevő felek – a korábbi évekhez hasonlóan – ebben az esztendőben is döntésre akarták vinni a dolgot. Március 30-án elindult az észak-vietnámi hadsereg úgynevezett húsvéti offenzívája, amely három hullámban tett kísérletet Dél-Vietnám elfoglalására.

A kiújuló háború egyik színtere a Saigontól északra fekvő terület volt, amelynek jelentős részét az északiak elfoglalták. Az Egyesült Államok eközben már fokozatosan csökkentette vietnámi jelenlétét, ám jelentős mennyiségű hadianyagot, többek között légi eszközöket biztosított a délieknek.

Dél-Vietnám helyzetének súlyosságára jellemző, hogy 1972 májusában az elnök elrendelte az egyetemek és főiskolák bezárását, hogy a diákok közül is lehessen sorozni, a fegyelem fenntartása érdekében pedig bevezette a statáriumot.

A húsvéti offenzíva részeként Trảng Bàng is az északiak kezére került, de az említett júniusi napig a város jelentős részéből sikerült kiszorítani őket. A dél-vietnámi hadsereg arra készült, hogy végleg visszafoglalja a települést.

A kilenc éves Phan Thị Kim Phúcot és családját egy dél-vietnámi katona arra biztatta, hogy keressenek menedéket egy közeli templomban, amely vélhetően menedéket fog tudni nyújtani nekik és a többi civilnek a katonai műveletek idején. Nagyjából harminc ember gyűlt össze az épületben, néhány dél-vietnámi katona is csatlakozott hozzájuk. Ám a támadás végül nem a várt helyről következett be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Napalmrobbanás a levegőből. A rendkívül gyúlékony anyag hihetetlen pusztításra képes.Phan Thị Kim Phúc dél-vietnámi katonák és tudósítók körében a támadást követő pillanatokbanA Trảng Bàngnál történt téves napalmcsapás további áldozatai menekülnek a helyszínrőlA Trảng Bàngnál történt téves napalmcsapás további áldozatai menekülnek a helyszínrőlA Trảng Bàngnál történt téves napalmcsapás további áldozatai menekülnek a helyszínrőlPhan Thị Kim Phúc és Nick Ut fotósPhan Thị Kim Phúc fiával 1995-benPhan Thị Kim Phúc Joe Biden akkori demokrata szenátornak meséli el történetét 2003-ban. Találkozásuk apropója egy akkor benyújtott törvényjavaslat volt, amely a háborús övezetekben élő nők és gyermekek védelméről szólt.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár