2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

97 éves a magyar rádiózás – galéria

2022. december 1. 19:05 Múlt-kor

„A közel lakó amatőrök tisztán hallották, / Mikor a csepeli adó huszonötben jó reggelt kívánt.” Az LGT dalát hallgatva sok mindent megtudhatunk a rádiózás történetéről. Kevésbé ismert, hogy az 1890-es évektől a Puskás Tivadar nevével fémjelzett telefonhírmondó megelőzte a rádiósugárzást. 1925. december 1-jén viszont megszólalt Budapesten a ma is ismert rádió, amely az első valódi tömegmédiummá nőtte ki magát. Mint ilyen, jelentős szócsövévé vált a politikai propagandának és kimagasló szerepe volt a fontos történelmi pillanatokban is, gondoljunk csak a második világháborúra vagy az ‘56-os eseményekre. A Kádár-korszakban az igazán színvonalas televízióközvetítések előtt – a koncertek mellett – a rádiójátékok jelentették az egész estés szórakozást, ami a mai vizuális kultúrában szokatlannak hat, azonban ha belepillantunk a színészi felhozatalba, nem kételkedhetünk a műfaj népszerűségében. Ma a magyar rádiózás 97. születésnapját ünnepeljük a Fortepan képeivel.

Rádió studió
Rozsos István, Kiss Manyi és Vetró Margit színművészek Kristóf Károly és Gyöngy Pál Minden jegy elkelt című rádióoperettjének felvételén (Fortepan / Szalay Zoltán)

A galéria megnyitásához kattintson a képre!

Puzzle

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
1926 (Adományozó: Nagy Józsefné dr)1928 (Adományozó: Kurutz Márton)1930 (Adományozó: Nagy Józsefné dr)1932 (Adományozó: Morvay Kinga)Beöthy Lídia, a Magyar Rádió bemondója, 1932 (Adományozó: Rádió és Televízió Újság)A Magyar Rádió új 6-os stúdiójának akusztikai próbája. Háttal ül Dohnányi Ernő karmester és Békéssy György tervező, 1935 (Adományozó: Rádió és Televízió Újság)A 314 méter magas lakihegyi antennatorony 1933-as átadása óta Magyarország legmagasabb építménye, 1940 (Adományozó: Rádió és Televízió Újság)A Magyar Rádió 6-os stúdiója, Bárdos Lajos karnagy és a Budapesti Kórus, 1942 (Adományozó: Lissák Tivadar)Újpest, Megyeri út, UTE pálya. A 60 éves MTK ünneplése. Hidegkuti Nándor mond köszöntőt, 1949 (Adományozó: Kovács Márton Ernő)Kikötő, háttérben a Zója motoros, a keszthelyi révőrség szolgálati hajója, jobbra a távolban a Sziget-strand, 1955 ( Adományozó: Bauer Sándor)Bródy Sándor utca 5-7., a Magyar Rádió épülete, 1956 (Adományozó: Berkó Pál)Élet a pincében a forradalom idején, Telefunken rádió, 1956 (Adományozó: Nagy Gyula)A Magyar Rádió stúdiója, Zsolnai Hédi énekesnő, 1958 (Adományozó: Szalay Zoltán)A Magyar Rádió stúdiója Schiller Wallenstein trilógiájából készült rádiójáték felvételekor. Ungváry László és Kállai Ferenc színművészek, 1959 (Adományozó: Szalay Zoltán)A Magyar Rádió 1-es stúdiója Shakespeare- Rómeó és Júlia című drámája alapján készült rádiójáték felvételekor, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán színművészek, 1961A Magyar Rádió stúdiója Gárdonyi Géza Az egri csillagok című művéből készült rádiójáték felvételekor. Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari színművészek, 1961 (Adományozó: Szalay Zoltán)A Magyar Rádió stúdiója. Lódobogás - háttérzaj - felvétele félbevágott kókuszdiókkal, 1961 (Adományozó: Szalay Zoltán)A Magyar Rádió stúdiója, középen Kodály Zoltán, jobbra a felesége, Péczely Sarolta, 1961 (Adományozó: Szalay Zoltán)A Magyar Rádió stúdiójában „fogat húz” Gobbi Hilda színművésznő, 1959 (Adományozó: Szalay Zoltán)Dombóvár, Hunyadi tér 2. Napsugár Áruház, 1972 (Adományozó: Erky-Nagy Tibor)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár