2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

75 éves a műfajteremtő gitárvirtuóz Carlos Santana

2022. július 21. 14:28 MTI

Július 20-án múlt hetvenöt éves Carlos Santana mexikói gitáros, zeneszerző, a latin rock megteremtője.

Carlos Santana
Carlos Santana a színpadon 2011-ben (kép forrása: Eva Rinaldi / Flickr)

Carlos Augusto Alves Santana a mexikói Autlán de Navarróban született. Apjának latin zenekara volt (1983-ban fia Havana Moon című albumán előadott egy hagyományos dalt). Ő tanította fiait hegedülni, majd gitározni. Carlos öccse, a két éve elhunyt Jorge ugyancsak elismert gitáros lett.

Carlos eleinte csak bluest játszott, B. B. King és John Lee Hooker mellett hatott rá a mexikói zenét és a rock and rollt összekapcsoló, elsősorban a La Bamba előadójaként ismert Ritchie Valens is.

A család előbb az amerikai határhoz közeli Tijuanába, majd 1967-ben a határ túlsó oldalára, az Egyesült Államokba költözött. Carlos San Franciscóban lett tagja az Azteca zenekarnak, majd zenésztársai egy részével és más muzsikusokkal megalakította a Santana Blues Bandet. Első emlékezetes koncertjüket a legendás Filmore Westben adták, az önfeledten ünneplő közönség nyomban lerövidítette az együttes nevét: Santana. Mindenkit elvarázsolt az új hangzás, a rock, blues, salsa, dzsessz és afrikai ritmusok latin zenével átitatott elegye, amelynek védjegyévé a virtuóz gitáros sodró, önmagába vissza-visszatérő témái váltak.

1969 augusztusában meghívást kaptak Woodstockba. Fellépésük a fesztivál egyik csúcspontja volt, a CBS kiadó azonnal szerződtette őket. A fesztiválról készített film és lemez is növelte népszerűségüket.

A két hónappal Woodstock után megjelenő első, Abraxas című albumukból még abban az évben hatmillió példányt adtak el. A korongra olyan számokat rögzítettek, mint a Samba Pa Ti, Mother’s Daughter, Oye Como Va és a Peter Green-féle Black Magic Woman egybekomponálva Szabó Gábor Gypsy Queenjével. Amerika meghódítása után Európa, koncertek és lemezek hosszú sora következett.

A Caravanserai című platinalemez 1972-ben egyértelmű irányváltás volt a fúziós dzsessz felé, a Rolling Stone magazin Santana feltámadásáról írt. Az 1970-es években John Coltrane özvegyével, Alice Coltrane-nel készített freedzsessz-felvételeket (Illuminations, 1974), és kiváló zenészekkel (Jules Broussard, Tom Coster, Stanley Clarke, David Brown, Michael Shrieve, Leon ’Ndugu’ Chancler) vette fel a Borboletta (1974) című stúdióalbumot.

Mivel szoros szálak fűzték a The Mahavishnu Orchestra gitárosához, John McLaughlinhoz, az ő érdeklődése is a meditáció, a hindu vallás felé fordult. A New Yorkban élő Shri Chinmoy guru tanítványává fogadta, vallási nevet is kapott: Devadip, azaz ’a lámpás, a fény, Isten szeme’. Több albumot készített a hinduizmus jegyében, a legemlékezetesebb talán a Swing Of Delight dupla lemez 1980-ból, az első digitálisan készült rockalbum, amelyen Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter és Tony Williams is játszott.

A rendkívül sikeres Amigos című albumot (1976) a Rolling Stone magazin a hazatérés nagylemezének nevezte. A kemény funkyt és a latin zenét egymásba szövő Dance, Sister, Dance, a Let It Shine és a romantikus hangzású, instrumentális Europa (Earth’s Cry Heaven’s Smile) ismét felkapaszkodott a listák csúcsára. Az 1980-as évtized kiemelkedő lemezei a Zebop (1981), a Nelson Mandela előtt tisztelgő Freedom (1987) és a fiát köszöntő Blues For Salvador (1987), amelyért a következő esztendőben megkapta első Grammy-díját. A kiváló szerzeményeket tartalmazó Milagro (1993) szenvedélyességével, lendületes ritmusaival a régi időket idézte.

Carlos Santanát 1998-ban beválasztották a rock and roll hírességek csarnokába. Az évtized végére maradt a nagy dobás, az 1999-ben kiadott Supernatural című album, amely valóban természettfelettinek bizonyult: nyolc Grammy-díjra érdemesítették, 30 millió példányban kelt el, 18 héten át vezette a Billboard 200 listáját, két szerzemény, a Smooth és a Maria Maria pedig 12, illetve 10 hétig tartotta magát a Billboard Hot 100 csúcsán. Az albumon a zenészvilág olyan kiválóságai muzsikáltak a mexikói gitárossal együtt, mint Eric Clapton, Lauryn Hill, Jean Wyclef, Rob Thomas és Dave Matthews.

A Shaman (2002), majd az All That I Am (2005) című albumok kevésbé voltak sikeresek. 2012-ben rögzítette a főleg instrumentális szerzeményeket tartalmazó Shape Shifter korongot, 2013-ban pedig Santana IV. címmel készített lemezt azokkal a zenészekkel, akikkel a Santana III-at rögzítették több mint negyven évvel korábban. 2014-ben jelent meg első spanyol nyelvű lemeze, a Corazón.

Carlos Santana több alkalommal járt Magyarországon, először 1983 májusában. A Budapest Sportcsarnokban tartott koncertjének ráadásszünetében tudta meg, hogy fia született: másfél óra varázslat következett. 2004-ben a fiú az apja zenekarának billentyűseként járt Budapesten. 2008-ban az 56-osok terén rendezett koncerten több mint 300 ezer ember előtt játszott, olyan nagy kedvvel, hogy már a kezdési időpont előtt tíz perccel belecsapott a húrokba. 2011-ben a Budapest Arénában tartott koncertjén azt javasolta a közönségnek, hogy a főváros állítson szobrot mesterének, Szabó Gábornak, aki megtanította őt bluest játszani.

Santana kísérletezett mexikói étteremlánc megnyitásával, de ebben nem bizonyult sikeresnek. Az érdeklődők gitárleckéket is vehetnek tőle a legnagyobb videómegosztó oldalon, és jótékonysági alapítványa is van.

Az örökifjú virtuóznak első házasságából három gyermeke született, majd 2010-ben fellépés közben, dobszólója után kérte meg barátnője, Cindy Blackman kezét, aki természetesen igent mondott.

2020-ra tervezett turnéját a koronavírus-járvány miatt kellett lemondania, majd decemberben szívműtétet hajtottak végre rajta. Idén végre útra kelhetett, de néhány napja azzal ijesztett rá rajongóira, hogy egy michigani koncertjén összeesett a színpadon. Mint kiderült, a kimerültségtől és a kiszáradástól. A turné kis halasztással folytatódik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Santana a színpadon Hamburgban, 1973. (kép forrása: Heinrich Klaffs / Flickr / CC-BY-SA)Bob Dylan, Joan Baez és Carlos Santana Hamburgban, 1984. (kép forrása: Heinrich Klaffs / Flickr / CC-BY-SA)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár