2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

2800 éve eltemetett, teljesen ép bronztárgyakra bukkantak Franciaországban

2021. augusztus 23. 10:59 MTI

Majdnem háromezer éve elásott "kivételes" bronzkori tárgyakat – karkötőket, szerszámokat, fegyvereket – tártak fel a közép-franciaországi Gannat környékén – jelentette be a kutatócsoport vezetője. A tudósok a vizsgálatuk után arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyak kiválasztását és elhelyezését alaposan megszervezték.

bronz tárgyak

Egy időszámításunk előtt 800 körül épített megerősített lakóházban a régészek mintegy száz, teljesen ép bronztárgyat fedeztek fel.

Két, 2020-ban kiemelt váza elemzése alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyak kiválasztását és elhelyezését alaposan megszervezték.

„A vázákban női és gyermekékszereket találtunk: karkötőket, bokagyűrűket és függőket” – mondta el Pierre-Yves Milcent, a toulouse-i Jean Jaurès Egyetem kutató tanára. – „Emellett az egyik vázában vágószerszámok és fegyverek – kések, harapófogók, lándzsahegyek – is voltak; a másik vázán szekereket, lószerszámokat és kerékdarabokat ábrázoló díszítések láthatók.”

Mindegyik vázán felül bronz bárdokat találtak.

„Ezeket a tárgyakat szándékosan temették el, a lakóházhoz tartoztak, illetve az isteneknek adományozhatták őket, ahogyan ebben a korban Görögországban is szokás volt” – magyarázta Pierre-Yves Milcent az AFP francia hírügynökségnek. – „Az épület talapzatában, vagy a lakóház elhagyásakor ásták el őket, hogy biztosítsák az istenek védelmét.”

A 19. század óta sok bronzkori tárgyat fedeztek fel, de ritkán bukkantak rájuk régészek az eredeti elrendezésben. Ez a felfedezés az ép tárgyakkal azért rendkívüli, mert jobban megismerhetjük, hogyan és miért ásták el őket – tette hozzá a régész.

A 2019-ben indított kutatóprogram elsősorban az őstörténeti emlékekben gazdag térségben a fosztogatások által okozott károk enyhítését célozza.

A térségnek kiváló gazdasági adottságai voltak hajózható folyójának, a Sioule-nak, aranyban és a bronzöntéshez használt cinkben gazdag talajának köszönhetően.

Az időszámításunk előtti 2200 és 800 közötti bronzkor fontos időszak volt Nyugat-Európa eddig ismeretlen őstörténetében. Ebben a korban már észlelhetők voltak a következő időszak, a vaskor kelta társadalmainak fő jellemzői.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár