2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2024-ben újra látogatható lesz Déva megújult vára

2023. december 13. 13:24 MTI

Végéhez közeledik Déva várának a felújítása, jövőre visszakapcsolják a turisztikai körforgásba az erődítményt – jelentette be kedden Florin Oancea, a dél-erdélyi város polgármestere.

Déva vára
Déva vára napfelkeltekor (Wikimedia Commons / Neighbor's goat / CC BY-SA 4.0)

A Hunyad megyei város elöljárója közösségi oldalán több fényképet is megosztott a belső várban zajló felújítási munkálatokról, melyekkel véget ér az erdélyi turisztikai látványosság több szakaszban lezajlott felújítása.

A belső várra vonatkozó 23 millió lejes (1,76 milliárd forint) beruházást nagyrészt európai uniós forrásokból finanszírozták.

A polgámester hangsúlyozta: 2024-ben több eseményt is szerveznek a felújított erődítményben.

A Déva fölé magasodó Várhegyen álló erődítmény külső falait korábban újították fel szintén uniós támogatással. Ezeket a részeket 2016-ban nyitották meg a látogatók előtt.

A hegy ormán található belső vár felújítása mellett önkormányzati támogatással az ide vezető felvonókabint is nagyobbra cserélték, kötélpályáját, megállóit felújították.

A dévai Várhegyen már az ókorban is állt erődítmény. A várat a tatárjárás után IV. Béla király építtette újjá, 1302-től az erdélyi alvajdák székhelye volt. Számos birtokosa közül a legjelentősebbek Hunyadi János, Szapolyai János, Bocskai István és Bethlen Gábor voltak.

Az 1848-49-es szabadságharcban a magyar forradalmi seregeknek Buda és Arad mellett Déva várát is sikerült elfoglalni. Bem tábornok a várban lőszerraktárt rendeztetett be, mely felrobbant. Az egész Várhegyet uraló várrendszer jelentősen megsérült, felújítása sokáig váratott magára.

A várnak szépirodalmi vonatkozása is van, a Kőmíves Kelemen című népballada felépítésének elképzelt történetét meséli el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár