2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezüstbányában gürcölő őslakosok tömegsírjára bukkantak Bolíviában

2014. július 28. 10:45 MTI

A spanyol gyarmatosítók ezüstbányájában gürcölő őslakos indiánok vagy behurcolt afrikaiak feltételezett tömegsírjára bukkantak építkezés közben a bolíviai Andokban, a 4000 méteres magasságban fekvő Potosí városban, a világ hajdani egyik legnagyobb ezüstbányájánál. 

A gyarmatosítás korából származó tömegsírból 4-500 ember földi maradványai kerületek elő eddig, de az építőmunkások szerint ennél sokkal több lehet még a föld alatt. A rabszolgaként dolgoztatott bányászok maradványait 1,8 méteres mélységben találták meg egy iskola udvarán, egy új épület alapozása közben, egy négyszer négy méteres területen.

A Cerro Rico hegy oldalában fekvő város gazdag ezüst- és ónlelőhelyeiről vált híressé a spanyol hódítás időszakában, az ércek bányászata már a 16. században nagy erőkkel megindult. A ma 200 ezer lakosú Potosí annak idején, a bányászat fénykorában a világ egyik legnépesebb városa volt.

A potosí ezüst- és ónbánya a világ legnagyobbja lett azután, hogy a spanyolok 1545-ben felfedezték, és a gyarmati uralom végéig a gazdagság bő forrását jelentette Spanyolországnak. A potosí Tomas Frías Állami Egyetem kutatói szerint az ezüst- és ónbányákban a spanyol gyarmatosítók főleg ajmara indián őslakosokat dolgoztattak ingyen vagy nagyon kevés ellentételezéssel, s a föld alatti munka igen veszélyes volt.

A kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy nem egy tömegsírról, hanem egy szerencsétlenség helyszínéről van szó, 1623-ban ugyanis átszakadt egy, a bányászathoz létesített mesterséges tó gátja, és az áradat 2000 bányászt rántott magával a halálba. Potosít és környékét, a Cerro Ricót az UNESCO a múlt hónapban nyilvánította a világörökség részévé, hogy megvédje a "kontrollálatlan bányászattól".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár