2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

19. századi életelixírt rejtő üvegcsére bukkantak

2014. június 19. 17:06

Egy New York-i szálloda építése előtti kötelező régészeti feltárás során a szakértők rejtélyes, 19. századi üvegcséket találtak. A helyszínen mintegy másfél évszázaddal korábban egy német sörkert fogadta a vendégeket.


Az Atlantic Gardens 1858-as nyitásától kezdve söröket kínált és szórakoztató esteket szervezett a vendégeknek − egészen 1916-ig, amikor végleg bezárta kapuit, maga után hagyva mindenféle edényt és palackot. Ezek között a kutatók  korabeli csodaszereket is találtak, amelyek gyógynövényekből, alkoholból, valamint különféle kábítószerekből − például ópiumból − tevődtek össze, s különféle betegségek gyógyítására szolgáltak.

Egy kis zöld üvegcse címkéjén ez állt: "Hosszú élet elixírje", ám például az akkoriban igen népszerű Dr. Hostetter-féle gyomorkeserűből is találtak két üveggel. Az utóbbit 1858-ban dobták piacra a nyugati parton, s rövidesen a 19. századi Amerika legkelendőbb palackozott termékévé vált. A gyógyszerész által alapított vállalat napi 6 ezer darabot tudott eladni a hatékonyságától függően a sárgától a feketéig különféle színben pompázó gyógyitalból, amelynek megmaradt palackjaiért ma sorban állnak a gyűjtők.

Mivel az egykori tulajdonosok csak az üres üvegeket hagyták maguk mögött, a szakértők a bennük lévő maradványokból igyekeznek kitalálni az összetevőiket. Miután áttanulmányozták a korabeli német gyógyszeripar termékeit, megtalálták a "Hosszú élet elixírje" receptkönyvét is, amely szerint a következő összetevőkből áll: 13 gramm aloé, 2,3 gramm rebarbara, 2,3 gramm tárnics, 2,3 gramm spanyolsáfrány, 1 dl víz − mindez nem kevés alkoholba áztatva.

A gyomorkeserűnek már bonyolultabb volt az összetétele: a főként a malária ellen alkalmazott cinchona (másik nevén: perui kéreg vagy Jezsuita kéreg − egyébként ezt még ma is felhasználják keserű koktélok készítésénél), egy gumifafajta, az ún. kino, amelynek antibakteriális hatása van, egy csipetnyi fahéj, narancshéj, ánizs, koriander, víz, cukor, alkohol, valamint  a felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen alkalmazott kardamommag.

A Dr. Hostetter-féle gyomorkeserűt ma már nem lehet gyógyszerként megvásárolni, azonban a hozzá hasonló oldatok, az Angostura vagy az Aperol több népszerű koktél összetevőjeként szolgál, továbbá sokan étkezések előtt vagy után is fogyasztják őket − ugyanis segítik az emésztést, de állítólag a másnaposság ellen is kiválóak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár