2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Emberbőrbe kötötték a Harvard egyik könyvét

2014. június 11. 17:00

Kutatók megerősítették, hogy a Harvard Egyetem könyvtárában található egyik könyvet emberbőrbe kötötték.


A szóban forgó kötet Arsène Houssaye francia költő-esszéista Des destinées de l’ame (A lélek sorsai) című munkája, amely először 1879-ben jelent meg. A könyv birtokosa Houssaye egyik jó barátja, a metzi (Lorraine, Franciaország) származású Dr. Ludovic Bouland orvos-könyvgyűjtő volt. Houssaye a könyv megjelenése után adott egy példányt Bouland-nak, aki azt újrakötötte, az eljárást pedig egy kézzel írott - később a könyv lapjai között megtalált - levélben fejtette ki barátjának.

"A könyvet emberi bőrbe kötöttük, semmi díszítést nem tettünk rá, hogy ezzel is megőrizzük eleganciáját. Ha jól megfigyeljük, látni lehet a bőr pórusait is. Egy könyv, amely a lélekről szól, megérdemli, hogy emberi kötést kapjon: ezt a bőrdarabot egy nő hátából vettem" - írja Bouland. A vizsgálatok kiderítették, hogy Bouland medikusként jutott a bőrhöz, amit egy ismeretlen, szélütés következtében elhunyt, mentálisan beteg nő hátából vett. A férfi 1865-ben diplomázott a metzi orvosi egyetemen, ami azt jelenti, hogy több mint egy évtizeden át őrizgette a bőrdarabot, mielőtt felhasználta volna.

A kutatók már 1992-ben DNS-vizsgálatokat folytattak, de akkor nem jutottak eredményre. Később peptid tömegujjlenyomat-vizsgálatot végeztek rajta, hogy kizárják annak a lehetőségét, hogy a könyvet kecske-vagy báránybőrbe kötötték, majd a peptideket felépítő aminosavak sorrendjét vizsgálták. Az eredmények meggyőzték a szakértőket, akik "99,9 százalékban" biztosak abban, hogy a Des destinées de l’ame című könyvet emberi bőrbe kötötték.

Az emberbőrbe való könyvkötés gyakorlata a 16. századra nyúlik vissza. A 19. században számos olyan történet keringett, amelyek arról szóltak, hogy sok kivégzett és kórházi beteg testét ajánlották fel tudományos célokra, a maradványokból pedig gyakran jutott a könyvkötőknek is. A Harvard Egyetem könyvtárában fellelhető 15 millió kötet közül háromról hitték, hogy emberi bőrből készült, de a vizsgálatok megállapították, hogy a másik kettőt báránybőrbe kötötték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár