2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leicesterben lesz III. Richárd végső nyughelye

2014. május 23. 18:03 MTI

Anglia felső bíróságának döntése értelmében Leicesterben temetik el III. Richárdnak, Anglia középkori uralkodójának maradványait, amelyeket két évvel ezelőtt találtak meg a város egyik parkolójának építése során.

A York-ház utolsó királyának jelenkori leszármazottai azt akarták, hogy az 1485-ben elhunyt ősüket az észak-angliai Yorkban, 26 hónapos uralkodásának északi hatalmi központjában temessék el. Ezért indítottak bírósági eljárást.

Az ügyben illetékes három bíró pénteki döntése szerint azonban semmi sem indokolja, hogy megváltoztassák a brit igazságügyi minisztérium korábbi döntését, amelyben engedélyezte Leicesternek a csontok újratemetését. A néhai uralkodó maradványait a város világhírű katedrálisában helyezik örök nyugalomra.

A csontok megtalálása 2012-ben az utóbbi évek egyik legszenzációsabb angol régészeti felfedezése volt. A maradványokra közel ahhoz a helyhez bukkantak rá, ahol 1485-ben a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatát vívták, amely során Richárd is életét vesztette. Ő volt az utolsó angol király, aki csatában halt meg.

III. Richárd az angol történelem egyik legellentmondásosabb személyisége: néhányan fenevadnak tartják, aki nem riadt vissza rokonai meggyilkolásától sem, hogy trónra léphessen, mások azt állítják, hogy ellenségei festettek róla igaztalan képet. William Shakespeare drámájában hatalomimádó púposnak festette le őt. A bírók pénteki döntése szerint "ideje volt, hogy III. Richárd király megkapja a méltóságteljes újratemetést és végre békében nyugodhasson".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár