2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a kalózokról

2014. március 18. 15:08

1. A történelem első kalóztámadásainak a titokzatos tengeri népek portyázásai tekinthetők az i.e. 14. században.

2. I.e. 75-ben Julius Caesart a kilikiai kalózok Farmakoniszi szigeténél ejtették túszul. Szabadulása után Caesar bosszút esküdött: négy gályán összesen kétezer katonát küldött a kalózok hajója ellen, amelyet elsüllyesztettek, a túlélőket pedig keresztre feszítették.

3. A középkor legismertebb kalózai a vikingek voltak, akik nyugaton Sevilláig, keleten pedig Perzsiáig jutottak el, míg délen Itália és Észak-Afrika partjait dúlták fel.

4. A kalózkodás "aranykora" 1650-től az 1720-as évek közepéig tartott. Maguk a kalózok azonban nem sokat éreztek ebből, még azelőtt meghaltak, hogy pénzre tettek volna szert; voltak, akiket elfogásuk után eladtak rabszolgának, sokukkal pedig a skorbut, a féktelen ivászat vagy a szifilisz végzett.

5. A bristoli születésű Feketeszakáll - azaz Edward Teach - állítólag lassan égő kanócokat gyújtott arcszőrzetében, hogy kinézetével rettegést keltsen.

6. A legsikeresebb női kalóz a kínai Csen Ji-sao volt, aki a 19. század elején óriási hajóhadnak és vele együtt százezer férfinak parancsolt.

7. Idővel egyes államok magánhajóknak meghatalmazást adtak arra, hogy az ellenséges kereskedelmi hajókat a nyílt tengeren megtámadhassák és kirabolhassák. Az ún. privatérek ezt csak kalózlevél birtokában tehették meg.

8. Két privatérről tudni, hogy falába volt: François Le Clerc (alias Jambe de Bois) és Cornelis Corneliszoon Jol, a Falábú („Pegleg”). Arra nincs történelmi bizonyíték, hogy egyetlen kalóznak is lett volna papagája.

9. Ha egy kalózt elfogtak, általában felakasztották, amit nagy nyilvánosság előtt hajtottak végre, testét pedig lógni hagyták – így végezte többek között Kidd kapitány, Charles Vane, William Fly, és Calico Jack is.

10. A kalózok még ma is aktívak, elsősorban Délkelet-Ázsiában és a szomáliai partok mentén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár