2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az indiánok ősei évezredeket tölthettek a Bering-földhídon

2014. február 28. 14:23 MTI

Az amerikai indiánok ősei akár tízezer évet is átvészelhettek a Szibériát Alaszkával összekötő, ma már tenger borította Bering-földhídon, mielőtt Észak-Amerikába bevándoroltak volna - derült ki egy friss amerikai tanulmányból.

A hosszabb ideje létező elméletet most a kövületek elemzésével is alátámasztották - olvasható a tudósoknak a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában. Az amerikai indiánok felmenői a legutóbbi jégkorszakot a Bering-földhídon vészelhették át, a leletek ugyanis azt mutatják, hogy viszonylag enyhe éghajlat uralkodott arrafelé.

A Utah-i és a Coloradói Egyetemek, a Londoni Egyetem és a brit Royal Holloway College kutatói olyan növények és rovarok fosszíliáit tanulmányozták, amelyek a Bering-földhíd üledékéből származnak. A híd ma a tengerszint alatt 50-60 méterrel található. A bogárkövületek elemzése azt mutatta, a 27 ezer éve kezdődött és mintegy 20 ezer éve véget ért jégkorszak idején a földhídon csak kicsit volt hűvösebb, mint ma ugyanabban a térségben - írták a kutatók.

John Hoffecker, a kutatás vezetője, a Coloradói Egyetem tudósa adatai szerint az elemzésből az is kiderült, a földhidat az utolsó jégkorszak idején cserjés-bozótos, némileg fás vegetáció borította. Ez a növényzet tette lehetővé, hogy az Ázsiából Amerikába vándorló népcsoportok életben maradjanak.

Akkoriban ez volt az egyetlen északi-sarkvidéki térség, ahol efféle növények előfordultak - hangsúlyozta Scott Elias geográfus, a Royal Holloway College kutatója. A fából az emberek "tábortüzet rakhattak a világnak ezen a fagyos vidékén" - fogalmazott Elias.

A tűzre elhullott emlősállatok csontjait helyezhették, kiolvadó zsírjuk tarthatta ébren a tüzet a sarkköri tél éjszakáin át, így maradhattak életben körülötte az emberek. Továbbra is vitatják, mikor érkeztek az első emberek az amerikai kontinensre. Sok régész abból indul ki, hogy körülbelül 15 ezer éve lehetett, amikor a gleccserek olvadása utat engedett nekik a szárazföld belsejébe.

Az indiánok ősei mintegy 25 ezer évvel ezelőtt indulhattak el Ázsiából. Az indulás és az érkezés közötti, legfeljebb 10 ezer éves időszakadékot hidalja át az új, immáron régészeti adatottal alátámasztott elmélet - írták a tudósok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár