2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több ezer éves genetikai kapcsolatot találtak Kanadában

2013. július 11. 16:34

Közvetlen genetikai kapcsolatot mutattak ki British Columbia őskori lakói és néhány ma élő kanadai között.

Genetikusok az után jutottak erre a következtetésre, hogy összehasonlították a British Columbia északi partján talált fosszíliák maradványait az első nemzetekhez (First Nations) tartozó őslakosok DNS-ével. A PLOS ONE július 3-i számában publikált eredmények megerősítik azon régészeti kutatások konklúzióját, amelyek szerint a terület ötezer éven át folyamatosan lakott volt.

Olasz genetikusok korábban már bebizonyították, hogy a DNS-vizsgálatok szerint minden amerikai indián hat, húszezer évvel ezelőtt élt és a Bering-szorosan átkelt asszonyra vezetheti vissza családfáját. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak hat nő kelt át a kontinensre, hanem inkább azt, hogy ez a hat ős hagyományozott olyan genetikai örökséget, amely a mai populáció 95 százalékában jelen van.

A gyarmatosítás előtti genetikai térkép megrajzolása azonban ennél jóval bonyolultabb feladat. Részben azért, mert a kolonizáció után az európai férfiak gyakran az őslakos nők közül választottak párt maguknak, így a genom egészéből és az Y-kromoszómából származó DNS nagy részben európai markereket tartalmazott.

Ripan Malhi (University of Illinois) és kollégái így az anyáról gyermekére öröklődő mitokondriális DNS-eket kezdték vizsgálni. Összesen 60 mintát gyűjtöttek a British Columbia északi részén élő Tsimshian, Haida és Nisga törzsek köréből, majd ezeket a Lucy Islands-nál és Dodge Island-nál talált ősi fosszíliákból kinyert örökítő anyagokkal hasonlították össze.

A Tsimshian és a Nisga törzsek három tagjának DNS-e a Dodge Island régebbi, ötezer éves maradványával mutatott egyezést, három további csontváz örökítő anyaga pedig legalább egy élő személy DNS-ével felelt meg. A kutatás egyéb érdekességekre is rávilágított. Mivel a fosszíliákat egy kagylóhalomnál találták meg, ez arra utal, hogy a régió folyamatosan, legalább ötezer éve lakott, az északnyugati törzsek ugyanis egészen az 1800-as évekig háztartási hulladékjaikat egy ilyen helyen gyűjtötték - magyarázta Malhi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár