2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Elhunyt Ceausescu gigantikus palotájának tervezője

2013. október 31. 13:00 MTI

Meghalt Bukarest leglátogatottabb látványosságának, a - jelenleg a parlament által használt - Nép Házának tervezője, Anca Petrescu - közölte csütörtökön a román sajtó.


A 64 éves építész már egy hónapja kómában volt, miután szeptember végén autóbalesete volt. Petrescu 34 évesen, tíz évvel a bukaresti építészmérnöki egyetem elvégzése után kapott megbízást Nicolae Ceausescu kommunista diktátortól arra, hogy a Nép Házát megtervezze. A megalomániás diktátor palotájának és leendő kormányzati negyedének megépítése érdekében kilencezer lakóházat és több száz templomot romboltak le Bukarestben hét négyzetkilométernyi térségben.

A palota a világ legnehezebb épülete, amelyhez egymillió tonna márványt és 3500 tonna kristályt használtak fel. 330 ezer négyzetméteres belső felületével ez a világ második legnagyobb középülete a Pentagon után. A 12 emeletes épület egy mesterséges dombon áll, de a felszín alatt további nyolc szintje van.

Anca Petrescut utoljára tavaly decemberben szólaltatta meg a magyar közmédia, amikor kiderült, hogy a parlamenti választások nyomán 120 fővel növekedett a törvényhozók létszáma és nem férnek el a képviselőház üléstermében. Akkor elmondta: nem egyezne bele, hogy egy négyéves mandátum kedvéért változtassanak valamit az üléstermek szerkezetén.

Elmondta: a négyzetes alaprajzú épület főhomlokzatát elfoglaló épületszárnyat eredetileg az Elnöki Hivatalnak szánták. Ehhez egy három kilométer hosszú, csaknem száz méter széles, nyílegyenes sugárutat is építettek, hogy a diktátor számára ízlésének megfelelő kilátást biztosítsanak. Hozzátette: az erre merőleges, a képviselőház által birtokba vett épületszárnyat a Nagy Nemzetgyűlésnek - vagyis a kommunista törvényhozó testületnek - szánták, a vele párhuzamos másik oldalsó épületszárnyban - ahol most a szenátus működik - a kormány székelt volna.

Az építőművész az Associeted Press hírügynökségnek tavaly úgy nyilatkozott: a Buckingham-palotából és a versailles-i kastélyból merített ihletet, nem pedig az észak-koreai építészetből, amint ahogy azt sokhelyütt terjesztik róla. Az 1982-ben tervezett palota építését Ceausescu személyesen felügyelte, minden részletre kiterjedően. Végül a diktátor nem költözhetett már be a számára épült palotába: 1989 karácsonyán, a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front rögtönítélő katonai bírósága halálra ítélte, és még aznap kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár