2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Ki lehet a III. Richard mellett talált kőkoporsóban?

2013. július 24. 11:40

Brit régészek arra készülnek, hogy hamarosan felnyitják azt a kőkoporsót, amelyet az 1485-ös bosworth-i csatában elhunyt III. Richard végső nyughelye mellett találtak.


A régészek azt gyanítják, hogy a koporsó – amely az egyetlen érintetlen kőkoporsó lehet Leicesterben – egy középkori angol lovag vagy a ferences rendház egyik vezetőjének maradványait rejti.

Ahogy arról többször beszámoltunk, III. Richard régóta elveszettnek hitt csontjait tavaly augusztusban, egy leicesteri parkoló alatt találták meg brit régészek. Az 1485-ös bosworth-i csatában elhunyt királyt sebtében temették el a ferences rendi Grey Friars templomban, az épületet azonban a 16. században, a reformáció alatt lerombolták, így a csontokkal együtt nyoma veszett. A Leicesteri Egyetem később DNS-vizsgálatot végzett, és az eredményeket összevetette III. Richard leszármazottainak genetikai anyagával, amely során bizonyítást nyert, hogy a csontok valóban a királyé voltak.

A történelem folyamán nem túl hízelgő kép alakult ki III. Richardról, az utolsó York-királyról, aki csupán két évig volt Anglia élén, s akit távoli rokona, Tudor Henrik taszított le a trónról. A szörnyeteg, zsarnok, púpos, elsorvadt karú férfi képét ma már erős túlzásnak tartják a történészek, akik inkább úgy vélekednek, hogy III. Richard – akiről az egyetlen fennmarad képet ráadásul halála után festették – a Tudor-kori propaganda áldozata lett.

A régészek több sírt is találtak Richard mellett, köztük a mostanit is, amelyről úgy gondolják, hogy „lakója” száz évvel az angol uralkodó előtt halhatott meg. Könnyen lehet, hogy az illető az 1356 és 1362 között elhunyt angol lovag, Sir William de Moton of Peckleton, de az is elképzelhető, hogy csontok a Grey Friars két egykori vezetőjének egyikéé, Peter Swynsfeldé vagy William of Nottinghamé lehetnek. Pontosabbat csak az elkövetkező napokban tudhatunk meg, a kutatók ugyanis ekkor tervezik felnyitni a kőkoporsó fedelét. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár